Perfekcyjny kotlet schabowy wg Karola Okrasy. Soczysty w środku z chrupiącą panierką na zewnątrz

Kto z nas nie zna kotletów schabowych? To klasyczny, polski obiad. Na klatce schodowej w każdą niedzielę niesie się stukanie, które mówi, że dzisiaj będzie pysznie.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Chociaż zrobienie schabowych nie wydaje się być trudne, to jednak doprowadzenie ich do perfekcji wymaga trochę pracy. Z pomocą przyszedł nam Karol Okrasa! Zdradził on swój niezawodny przepis, dzięki któremu każdy niedzielny obiad będzie udany. Tajemnica tkwi w odpowiedniej panierce i idealnym rozbiciu.

Przygotuj na kotlety:

  • 500 g schabu w plastrach
  • ok. 50-100 g smalcu
  • bułka tarta
  • mąka krupczatka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

A do miodowej kapusty przyszykuj:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 0,5 średniej wielkości cebuli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka smalcu
  • natka pietruszki
  • pieprz

Krok 1: Rozbij kotlety

Owiń kawałki mięsa folią spożywczą, dzięki czemu unikniesz porozrywania go na kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i odłóż na chwilę, żeby odpoczęły.

Obrazek

Odpowiednie rozbicie mięsa to podstawa!
Delikatnie nacinamy białą błonkę w kilku miejscach. Na deskę kładziemy folię, na to mięso i przykrywamy kolejną warstwą folii. Dzięki temu nasz kawałek schabu zachowa idealną strukturę.

Krok 2: Panieruj mięso

Na patelni rozgrzej mocno smalec. Rozbite kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku, bułce, znowu jajku i ponownie w bułce.
Możesz także użyć do panierowania płatków kukurydzianych, Sprawdzą się idealnie do cienkich kawałków schabu i będą miłą odmianą od typowej panierki.

Krok 3: Usmaż kotlety

Na rozgrzany smalec wrzuć kawałki schabu i smaż z obu stron, aż złapią piękny, złocisty kolor.

Obrazek
fried chicken patties served with fried potatoes, lemon and tomato on wood board

Krok 4: Podsmaż kiszoną kapustę

Przed wrzuceniem jej na patelnię, odciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj drobniej. Na patelnię, na której smażyliśmy kotlety, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i miód. Smaż chwilę. Następnie dorzuć kiszoną kapustę, dopraw solą, pieprzem i świeżo startą skórką z cytryny. Podsmaż wszystko razem kilka minut.
Dorzuć smalec i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5: Usmażone kotlety serwuj z kiszoną, miodową kapustą oraz ugotowanymi ziemniakami.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka