Perfekcyjny kotlet schabowy wg Karola Okrasy. Soczysty w środku z chrupiącą panierką na zewnątrz

Kto z nas nie zna kotletów schabowych? To klasyczny, polski obiad. Na klatce schodowej w każdą niedzielę niesie się stukanie, które mówi, że dzisiaj będzie pysznie.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ
Obrazek

Chociaż zrobienie schabowych nie wydaje się być trudne, to jednak doprowadzenie ich do perfekcji wymaga trochę pracy. Z pomocą przyszedł nam Karol Okrasa! Zdradził on swój niezawodny przepis, dzięki któremu każdy niedzielny obiad będzie udany. Tajemnica tkwi w odpowiedniej panierce i idealnym rozbiciu.

Przygotuj na kotlety:

  • 500 g schabu w plastrach
  • ok. 50-100 g smalcu
  • bułka tarta
  • mąka krupczatka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

A do miodowej kapusty przyszykuj:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 0,5 średniej wielkości cebuli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka smalcu
  • natka pietruszki
  • pieprz

Krok 1: Rozbij kotlety

Owiń kawałki mięsa folią spożywczą, dzięki czemu unikniesz porozrywania go na kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i odłóż na chwilę, żeby odpoczęły.

Obrazek

Odpowiednie rozbicie mięsa to podstawa!
Delikatnie nacinamy białą błonkę w kilku miejscach. Na deskę kładziemy folię, na to mięso i przykrywamy kolejną warstwą folii. Dzięki temu nasz kawałek schabu zachowa idealną strukturę.

Krok 2: Panieruj mięso

Na patelni rozgrzej mocno smalec. Rozbite kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku, bułce, znowu jajku i ponownie w bułce.
Możesz także użyć do panierowania płatków kukurydzianych, Sprawdzą się idealnie do cienkich kawałków schabu i będą miłą odmianą od typowej panierki.

Krok 3: Usmaż kotlety

Na rozgrzany smalec wrzuć kawałki schabu i smaż z obu stron, aż złapią piękny, złocisty kolor.

Obrazek
fried chicken patties served with fried potatoes, lemon and tomato on wood board

Krok 4: Podsmaż kiszoną kapustę

Przed wrzuceniem jej na patelnię, odciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj drobniej. Na patelnię, na której smażyliśmy kotlety, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i miód. Smaż chwilę. Następnie dorzuć kiszoną kapustę, dopraw solą, pieprzem i świeżo startą skórką z cytryny. Podsmaż wszystko razem kilka minut.
Dorzuć smalec i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5: Usmażone kotlety serwuj z kiszoną, miodową kapustą oraz ugotowanymi ziemniakami.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie