Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Jego schabowy komisarza Piotra to cud na talerzu

Kotlety schabowe są najczęściej wybieranym daniem, gdy weźmiemy pod uwagę wieprzowinę. Najczęściej przygotowujemy go standardowo. Jednak coraz więcej jest pomysłów na jego nietypowe wydanie. Świadczy o tym, chociażby schabowy według Tomasza Strzelczyka. Kilka dodatków pozwoliło mu stworzyć kulinarne arcydzieło.

Schabowy według Tomasza StrzelczykaSchabowy według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Schabowy według Tomasza Strzelczyka - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Z pewnością pomyślicie sobie, że kotlet schabowy nie może wyróżnić się niczym szczególnym. Rozbija się przecież mięso, przyprawia, następnie panieruje i smaży. Są jednak pewne inspiracje, dzięki którym nasze ulubione danie nabiera odpowiedniego charakteru. Wystarczy dodać kilka wyjątkowych składników. Schabowy według Tomasza Strzelczyka to standardowy kotlet, który został zapieczony z zasmażaną kapustą i cebulą na piwie. Swoją recepturę na to danie przedstawił popularny kucharz, uczestnik programu "Master Chef" i miłośnik wędzenia, czyli Tomasz Strzelczyk.

Obrazek
Schabowy komisarza Piotra - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować schabowy według Tomasza Strzelczyka?

W tym przepisie Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Przygotował kulinarne arcydzieło. Pora na Ciebie. Już dziś wypróbuj tę wyjątkową inspirację na smaczny obiad.

Składniki:

                 
  • 5 grubych plastrów schabu
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 200 g świeżego boczku
  • 50 g żółtego sera
  • 4 średnie cebule
  • łyżeczka koncentratu
  • 150 ml jasnego piwa
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 jajka
  • szczypta papryki czerwonej mielonej
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Schabowy według Tomasza Strzelczyka na pewno przypadnie Ci do kulinarnego gustu. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż się wytopi. Plastry schabu rozbijamy, ale niezbyt cienko. Po rozbiciu przyprawiamy podstawowymi przyprawami. Cebulę kroimy w pióra. Do wytopionego boczku wrzucamy obgotowaną kapustę kiszoną i nie przykrywamy - przez chwilę odparowujemy. Do kapusty dodajemy kminek i miód, który zrównoważy kwaśność. Na drugiej patelni roztapiamy klarowane masło i wrzucamy cebulę.

Obrazek
Panierowanie kotletów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przyprawiamy ją cebulą, pieprzem, koncentratem i szczyptą soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy koncentrat się podsmaży, to dodajemy piwo. Kapustę i cebulę dusimy przez około 15 minut. Nasz schab panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy je później na blaszkę do pieczenia. Wykładamy na każdą sztukę po łyżce kapusty kiszonej. Cebula idzie na kapustę. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Schabowy według Tomasza Strzelczyka jest gotowy. Smacznego!

Lubisz wyjątkowe przepisy na obiad? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić smaczne roladki z kurczaka po bolońsku:

Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku