Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Jego schabowy komisarza Piotra to cud na talerzu

Kotlety schabowe są najczęściej wybieranym daniem, gdy weźmiemy pod uwagę wieprzowinę. Najczęściej przygotowujemy go standardowo. Jednak coraz więcej jest pomysłów na jego nietypowe wydanie. Świadczy o tym, chociażby schabowy według Tomasza Strzelczyka. Kilka dodatków pozwoliło mu stworzyć kulinarne arcydzieło.

Schabowy według Tomasza StrzelczykaSchabowy według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Schabowy według Tomasza Strzelczyka - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Z pewnością pomyślicie sobie, że kotlet schabowy nie może wyróżnić się niczym szczególnym. Rozbija się przecież mięso, przyprawia, następnie panieruje i smaży. Są jednak pewne inspiracje, dzięki którym nasze ulubione danie nabiera odpowiedniego charakteru. Wystarczy dodać kilka wyjątkowych składników. Schabowy według Tomasza Strzelczyka to standardowy kotlet, który został zapieczony z zasmażaną kapustą i cebulą na piwie. Swoją recepturę na to danie przedstawił popularny kucharz, uczestnik programu "Master Chef" i miłośnik wędzenia, czyli Tomasz Strzelczyk.

Obrazek
Schabowy komisarza Piotra - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować schabowy według Tomasza Strzelczyka?

W tym przepisie Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Przygotował kulinarne arcydzieło. Pora na Ciebie. Już dziś wypróbuj tę wyjątkową inspirację na smaczny obiad.

Składniki:

                 
  • 5 grubych plastrów schabu
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 200 g świeżego boczku
  • 50 g żółtego sera
  • 4 średnie cebule
  • łyżeczka koncentratu
  • 150 ml jasnego piwa
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 jajka
  • szczypta papryki czerwonej mielonej
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Schabowy według Tomasza Strzelczyka na pewno przypadnie Ci do kulinarnego gustu. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż się wytopi. Plastry schabu rozbijamy, ale niezbyt cienko. Po rozbiciu przyprawiamy podstawowymi przyprawami. Cebulę kroimy w pióra. Do wytopionego boczku wrzucamy obgotowaną kapustę kiszoną i nie przykrywamy - przez chwilę odparowujemy. Do kapusty dodajemy kminek i miód, który zrównoważy kwaśność. Na drugiej patelni roztapiamy klarowane masło i wrzucamy cebulę.

Obrazek
Panierowanie kotletów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przyprawiamy ją cebulą, pieprzem, koncentratem i szczyptą soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy koncentrat się podsmaży, to dodajemy piwo. Kapustę i cebulę dusimy przez około 15 minut. Nasz schab panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy je później na blaszkę do pieczenia. Wykładamy na każdą sztukę po łyżce kapusty kiszonej. Cebula idzie na kapustę. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Schabowy według Tomasza Strzelczyka jest gotowy. Smacznego!

Lubisz wyjątkowe przepisy na obiad? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić smaczne roladki z kurczaka po bolońsku:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟