PoradySekret młodości Anny Popek. Ten napój przygotujesz za grosze

Sekret młodości Anny Popek. Ten napój przygotujesz za grosze

Sekret młodości Anny Popek. Ten napój przygotujesz za grosze. - Pyszności; Foto: instragram.com/annapopek_official ; Canva.com
Sekret młodości Anny Popek. Ten napój przygotujesz za grosze. - Pyszności; Foto: instragram.com/annapopek_official ; Canva.com
Agnieszka

12.08.2022 16:01, aktual.: 18.09.2023 08:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Anna Popek zachwyca wszystkich swoim młodzieńczym wyglądem. Okazuje się, że sekret młodości pięknej dziennikarki tkwi m.in. w zakwasie z buraków. Anna Popek pije go regularnie. W związku z tym poniżej zdradzamy jak przygotować ten wspaniały, tani napój. 

Niesamowicie zdrowe warzywo

Buraki - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Buraki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Buraki to skarbnica zdrowia. Warzywa te są wspaniałym źródłem witamin z grupy C, E, K, B i A oraz soli mineralnych takich jak wapń, potas, magnez, czy sód. Oprócz tego są bogate w betaninę, która jest odpowiedzialna za ich piękny, ciemnoczerwony kolor. Przeciwutleniacz ten wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Warto również zaznaczyć, że buraki są niskokaloryczne. Okazuje się, że 100 g warzywa odpowiada 33 kcal. Buraki oprócz wyjątkowych walorów zdrowotnych, odznaczają się również wspaniałymi walorami smakowymi. W związku z tym często stanowią składnik sałatek, czy pysznych zup.

Wspaniały napój - zakwas z buraków

Napój - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Napój - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jakiś czas temu Anna Popek zdradziła, że regularnie pije zakwas z buraków. Okazało się, że jest to jej sekret młodzieńczego wyglądu. Nic w tym dziwnego, w końcu buraki nie tylko oczyszczają organizm z toksyn, ale również fantastycznie poprawiają kondycję skóry.

Jak w takim razie przygotować taki zakwas? Poniżej podajemy przepis.

Składniki:

0,5 kg buraków

około 300 - 350 ml wody

4 ząbki czosnku

3 liście laurowe

3 ziarna pieprzu

łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Przygotuj buraki - umyj je, a następnie obierz. Pokrój je na plasterki. W kolejnym kroku układaj warzywa w dużym słoju, co jakiś czas dodając ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.

Sól rozpuść w przegotowanej wodzie. Następnie zalej nią warzywa znajdujące się w słoiku. Buraki powinny być całkowicie zanurzone w płynie. W kolejnym kroku przykryj słoik bawełnianą ściereczką lub gazą. Następnie odłóż go w ciemne, chłodne miejsce. Zakwas można pić już po około 5 - 7 dniach. Gotowy napój przechowuj w lodówce.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować barszcz ukraiński z żeberkami. Potrawa wspaniale sprawdzi sie na obiad dla całej rodziny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także