Sekret młodości Anny Popek. Ten napój przygotujesz za grosze

Anna Popek zachwyca wszystkich swoim młodzieńczym wyglądem. Okazuje się, że sekret młodości pięknej dziennikarki tkwi m.in. w zakwasie z buraków. Anna Popek pije go regularnie. W związku z tym poniżej zdradzamy jak przygotować ten wspaniały, tani napój. 

ObrazekSekret młodości Anny Popek. Ten napój przygotujesz za grosze. - Pyszności; Foto: instragram.com/annapopek_official ; Canva.com
Agnieszka

Niesamowicie zdrowe warzywo

Obrazek
Buraki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Buraki to skarbnica zdrowia. Warzywa te są wspaniałym źródłem witamin z grupy C, E, K, B i A oraz soli mineralnych takich jak wapń, potas, magnez, czy sód. Oprócz tego są bogate w betaninę, która jest odpowiedzialna za ich piękny, ciemnoczerwony kolor. Przeciwutleniacz ten wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Warto również zaznaczyć, że buraki są niskokaloryczne. Okazuje się, że 100 g warzywa odpowiada 33 kcal. Buraki oprócz wyjątkowych walorów zdrowotnych, odznaczają się również wspaniałymi walorami smakowymi. W związku z tym często stanowią składnik sałatek, czy pysznych zup.

Wspaniały napój - zakwas z buraków

Obrazek
Napój - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jakiś czas temu Anna Popek zdradziła, że regularnie pije zakwas z buraków. Okazało się, że jest to jej sekret młodzieńczego wyglądu. Nic w tym dziwnego, w końcu buraki nie tylko oczyszczają organizm z toksyn, ale również fantastycznie poprawiają kondycję skóry.

Jak w takim razie przygotować taki zakwas? Poniżej podajemy przepis.

Składniki:

0,5 kg buraków

około 300 - 350 ml wody

4 ząbki czosnku

3 liście laurowe

3 ziarna pieprzu

łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Przygotuj buraki - umyj je, a następnie obierz. Pokrój je na plasterki. W kolejnym kroku układaj warzywa w dużym słoju, co jakiś czas dodając ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.

Sól rozpuść w przegotowanej wodzie. Następnie zalej nią warzywa znajdujące się w słoiku. Buraki powinny być całkowicie zanurzone w płynie. W kolejnym kroku przykryj słoik bawełnianą ściereczką lub gazą. Następnie odłóż go w ciemne, chłodne miejsce. Zakwas można pić już po około 5 - 7 dniach. Gotowy napój przechowuj w lodówce.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować barszcz ukraiński z żeberkami. Potrawa wspaniale sprawdzi sie na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie