PoradySekretny składnik surówki colesław. Będzie lepsza niż w restauracji

Sekretny składnik surówki colesław. Będzie lepsza niż w restauracji

Sekretny składnik surówki colesław - Pyszności; Foto Canva.com
Sekretny składnik surówki colesław - Pyszności; Foto Canva.com
13.02.2023 09:13

Surówkę colesław należy uznać za tę jedną z najpopularniejszych. Króluje jako dodatek w wielu daniach obiadowych. Okazuje się, że tę klasyczną surówkę można urozmaicić jednym wyjątkowym dodatkiem. Jaki jest sekretny składnik surówki colesław? Będziesz zaskoczony.

Sekretny składnik surówki colesław - podkreśli smak warzywnej przekąski

Dlaczego surówka colesław uchodzi za tę ulubioną? Dzieje się tak z kilku istotnych powodów. Na pewno urozmaica niejeden obiad, jest bardzo prosta w przygotowaniu, jak też zachwyca smakiem. A może być jeszcze lepiej. Aby wzbogacić jej smak, dobrze jest dodać sekretny składnik surówki colesław, którym jest sos czosnkowy, przygotowany na bazie śmietany i majonezu. Dzięki temu ta popularna surówka będzie dużo lepsza niż w restauracji. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś przygotował ją do swojego najbliższego obiadu.

Kapusta - Pyszności
Kapusta - Pyszności

Jak zrobić surówkę colesław?

Receptura na ulubioną surówkę Polaków jest naprawdę prosta. Wszystkie warzywne składniki dobrze będzie wzbogacić sosem czosnkowym, dzięki czemu surówka colesław nabierze odpowiedniego smaku. Przeczytaj i sprawdź, jak ją zrobić.

Składniki:

  • 1 większa marchewka
  • ćwiartka niewielkiej główki kapusty białej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka gęstej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, cukier i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Skoro już wiesz, jakie jest sekretny składnik surówki colesław, to czas zabrać się do roboty. Rozpocznij od dokładnego poszatkowania białej kapusty. Umieść ją w misce i dodaj startą na tarce o grubych oczkach - marchewkę oraz posiekane listki pietruszki. Przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek połącz z majonezem i śmietaną. Wlej ocet winny, dopraw solą i pieprzem i starannie wymieszaj sos. Dodaj go do warzyw, wymieszaj składniki i następnie spróbuj. Gdy będzie zbyt kwaśna, to dodaj odrobinę cukru.

Surówka Colesław - Pyszności
Surówka Colesław - Pyszności

Przed podaniem, surówkę colesław dobrze jest schłodzić w lodówce przez 30 minut. Dzięki temu wszystkie składniki dobrze się "przegryzą", a obiad będzie dużo lepszy. Smacznego!

A na swój rodzinny obiad przygotuj wieprzowe kieszonki z żółtym serem i ogórkiem. Dokładny przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także