Czego unikać w McDonald's i KFC? Na co zwrócić uwagę? Sekrety fast foodów. O tym nie powie Ci żaden sprzedawca
Na co zwrócić uwagę w KFC, McDonald's i innych sieciach fast food? Czego unikać? Pracownicy znanych sieci z jedzeniem podzielili się wskazówkami i poradami, które warto zapamiętać. Oto sekrety fast foodów.
Czego unikać nie tylko w McDonald's? Uważaj na kostki lodu
Maszyny do lodu są bardzo trudne do czyszczenia, co czyni je prawdziwymi szalkami Petriego. Badanie z 2010 roku wykazało, że 48% dystrybutorów w restauracjach typu fast food zawiera bakterie z grupy coli, powszechnie występujące w kale.
Mikrobiolodzy z Uniwersytetu Hollins nie wiedzą, jak to się dzieje, ale sądzą, że może to pochodzić z brudnych szmat do czyszczenia lub nieumytych rąk klientów
Jeśli martwisz się o świeżość składnika, sprawdź menu
Jeśli dany składnik pojawia się w kilku pozycjach, to szansa na to, że jest świeży jest o wiele większa, niż gdy występuje tylko w jednej potrawie.
Na co uważać w kanapkach z McDonald's i KFC? Jeśli nie jesz mięsa, to przyjrzyj się dokładnie wszystkim elementom dania
Czasami zdarza się, że frytki smażone są na tłuszczu zwierzęcym, a pozornie "roślinny" burger w panierce do kotleta ma mleko. Znana sieć wypuściła ostatnio "Veggie Burgera". O ile kotlet faktycznie był warzywny, o tyle w składzie był też ser i sos z dodatkiem nabiału. Oczywiście, każdy powinien sprawdzić skład, ale warto byłoby to zaznaczyć.
Dlaczego w sieciach fast food wszystko smakuje tak samo?
Czy zauważyłeś kiedyś, jak różne części posiłku typu fast food smakują tak samo? Burger, frytki, krążki cebulowe, a nawet shake – wszystkie są do siebie podobne.
Dzieje się tak, ponieważ wszystkie posiłki są skalibrowane tak, aby pasowały do naszych kubków smakowych w sposób, który inspiruje nas do dalszego jedzenia – niezbyt mięsisty, niezbyt warzywny.
Poza tym, chętniej sięgamy po coś, co już znamy. W rezultacie oferty różnych fast foodowych burgerowni nie różnią się specjalnie od siebie.
Fast foody są przystosowane do szybkiego jedzenia, nie tylko szybkiego odbioru zamówienia
Potrzeba 20 minut, zanim sygnał „jestem pełny” dotrze z brzucha do mózgu. Więc im szybciej jesz to jedzenie, tym więcej musisz kupić i zjeść, ponieważ twój mózg nie wie, że jesteś najedzony. Zjedzenie małego zestawu 2 for U w McDonaldzie zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Rozwiązanie? Zwolnij :)
Nie jesteś wyjątkowy
Ludzie są bardziej skłonni do dokonywania niezdrowych wyborów w restauracji, gdy czują, że jadają na „wyjątkową okazję”.
Pamiętaj, że chodząc w to miejsce; tylko dlatego, że jest tam klaun, nie oznacza, że jest to impreza :)
Czy jedzenie z fast foodów jest kaloryczne?
Badanie opublikowane w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics wykazało, że dania serwowane u 10 największych gigantów fast foodów zwiększyły swoją porcję o około 90 kalorii od 1986 roku. Z roku na rok porcje stają się coraz bardziej kaloryczne.
Ślady grilla na kotlecie w fast foodach są fałszywe
Ślady grilla na fast-foodowych burgerach i kawałkach kurczaka dają nam do zrozumienia, że mięso polizały płomienie. Bardziej prawdopodobne jest, że te znaki zostały oznakowane fabrycznie lub pomalowane barwnikami. Dopełnieniem iluzji są aromaty dymne i zwęglone. Mniam!
Kiedy jedzenie w fast foodowniach jest najświeższe?
Jeśli planujesz wizytę w fast-foodowej restauracji, to najlepszym rozwiązaniem może być posiłek w godzinach 11:00-13:00 i 18:00-19:00. Podobno to właśnie wtedy jedzenie jest najświeższe.
Dlaczego McDonald's i KFC mają otwarta kuchnię?
Zauważyłeś, że w wielu sieciówkach kuchnie są w połowie otwarte, nie są wydzielonym pomieszczeniem? Oczywiście, to celowy zabieg! Wydobywające się zapachy mają pobudzić Twoje kubki smakowe i zachęcić do złożenia zamówienia.
Podobnie działa...brak sztućców. Badania wykazują, że jedzenie jedzone rękami smakuje lepiej.
Byle zjeść więcej – sekrety fast foodów
Eksperci odkryli, że jeżeli sprzedawca oferuje coś bezpośrednio, klientowi trudniej jest odmówić. Podobno aż 85 proc. ludzi kupuje więcej w sieciach typu fast food, gdy jakiś produkt zostanie im zaproponowany.