PrzepisDania główneSeleryba

Seleryba

Seleryba to "must have" na tegorocznej Wigilii. Nie tylko świetnie smakuje i jest prosta w przygotowaniu. Dzięki temu, że jest pieczona, jest dużo zdrowsza.

Seleryba
Pyszności

12.12.2020 | aktual.: 15.12.2020 13:36

To jednak nie koniec dobrych wieści. Dzięki temu przepisowi w Twoim domu nie będzie się unosił nieprzyjemny zapach smażonego oleju. Po prostu same korzyści!

Naszą rybę przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. seler
  2. 15 g suszone grzyby
  3. 3-4 szt. liście laurowe
  4. 4-5 szt. ziele angielskie;
  5. 2 łyżki sól
  6. 2 szt. jajka
  7. 1/2 szkl. mąka pełnoziarnista
  8. 1,5 szkl. mielone migdały
  9. 450 ml woda

Sposób przygotowania:

1. Potnij selera na 3-cm plastry, po czym podziel je na pół.

Obraz

2. Następnie umieść warzywo w garnku. Dodaj do niego: suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, wodę i sól. Gotuj całość przez 20 minut.

Obraz

3. Połącz jajka z mąką pełnoziarnistą i dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Następnie obtocz każdy kawałek selera w jajkach i mielonych migdałach.

Obraz

5. Po czym piecz w Ovi przez 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie