Ten ser to prawdziwy rarytas. Zrobisz go z trzech składników i to bez mleka
Odstawiłeś produkty mleczne, a masz ochotę na ser? Myślisz, że nie da się go zrobić bez mleka? I tu się właśnie mylisz. Mamy dla ciebie coś, czego się nie spodziewasz. Słodki ser jabłkowy całkowicie zaskoczy cię smakiem i konsystencją. Możesz go zrobić w domu.
02.08.2023 14:26
To nie jest żaden nowoczesny wymysł. Okazuje się bowiem, że ser z jabłek znany jest już od kilkuset lat. Jako pierwsi w XVII wieku przygotowali go Litwini i szybko zdobył popularność. Przygotowuje się go z przecieru jabłkowego, bakalii i cukru. Wygląda trochę jak galaretka i ma też taką konsystencję. Od razu po przygotowaniu ser się suszy. Dzięki czemu możemy go przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty.
Jak zrobić idealny ser jabłkowy?
Nie jest to wcale trudne. Wystarczy tylko, że uzbroisz się w cierpliwość i przygotujesz składniki. Nie jest ich wiele. Potrzebujesz:
- 4 kilogramów jabłek,
- 2 szklanek cukru,
- cytryny,
- orzechy i bakalie (one nie są konieczne, ale mogą dopełnić smak).
Sposób przygotowania
- Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, może być kostka. Od razu przełóż je do dużej miski.
- Owoce zasyp cukrem i zalej sokiem z cytryny. Pozostaw na dobę w miejscu o temperaturze pokojowej. W tym czasie z jabłek zacznie wytrącać się sok.
- Przelej sok z owoców do garnka z grubym dnem. Doprowadź go do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Jabłka, które ci zostały wrzuć do syropu. W tym samym czasie możesz dodać posiekane orzechy.
- Gotuj wszystko na małym ogniu, dopóki masa nie zgęstnieje. Zajmie ci to około dwóch godzin.
- Zanim ser jabłkowy będzie gotowy, musisz zrobić jeszcze kilka rzeczy. Kiedy zobaczysz, że masa odchodzi od boków garnka, możesz zdjąć ją z ognia. Poczekaj 15 minut, aż przestygnie.
- Przygotuj kilka plastikowych woreczków. Do każdego włóż trochę masy jabłkowej. Poukładaj worki blisko siebie i obciąż je czymś ciężkim (na przykład deską i garnkiem).
- Dwa dni później ser jabłkowy będzie wystarczająco twardy, by przełożyć go do lnianego woreczka.
- Powieś go w suchym i ciepłym miejscu, żeby się wysuszył.