Ten ser to prawdziwy rarytas. Zrobisz go z trzech składników i to bez mleka

Odstawiłeś produkty mleczne, a masz ochotę na ser? Myślisz, że nie da się go zrobić bez mleka? I tu się właśnie mylisz. Mamy dla ciebie coś, czego się nie spodziewasz.  Słodki ser jabłkowy całkowicie zaskoczy cię smakiem i konsystencją. Możesz go zrobić w domu.

ObrazekSer jabłkowy (Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

To nie jest żaden nowoczesny wymysł. Okazuje się bowiem, że ser z jabłek znany jest już od kilkuset lat. Jako pierwsi w XVII wieku przygotowali go Litwini i szybko zdobył popularność. Przygotowuje się go z przecieru jabłkowego, bakalii i cukru. Wygląda trochę jak galaretka i ma też taką konsystencję. Od razu po przygotowaniu ser się suszy. Dzięki czemu możemy go przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty.

Jak zrobić idealny ser jabłkowy?

Nie jest to wcale trudne. Wystarczy tylko, że uzbroisz się w cierpliwość i przygotujesz składniki. Nie jest ich wiele. Potrzebujesz:

  • 4 kilogramów jabłek,
  • 2 szklanek cukru,
  • cytryny,
  • orzechy i bakalie (one nie są konieczne, ale mogą dopełnić smak).
Obrazek
Ser jabłkowy przygotowujemy z dojrzałych jabłek (Pexels)

Sposób przygotowania

  1. Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, może być kostka. Od razu przełóż je do dużej miski.
  2. Owoce zasyp cukrem i zalej sokiem z cytryny. Pozostaw na dobę w miejscu o temperaturze pokojowej. W tym czasie z jabłek zacznie wytrącać się sok.
  3. Przelej sok z owoców do garnka z grubym dnem. Doprowadź go do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Jabłka, które ci zostały wrzuć do syropu. W tym samym czasie możesz dodać posiekane orzechy.
  5. Gotuj wszystko na małym ogniu, dopóki masa nie zgęstnieje. Zajmie ci to około dwóch godzin.
  6. Zanim ser jabłkowy będzie gotowy, musisz zrobić jeszcze kilka rzeczy. Kiedy zobaczysz, że masa odchodzi od boków garnka, możesz zdjąć ją z ognia. Poczekaj 15 minut, aż przestygnie.
  7. Przygotuj kilka plastikowych woreczków. Do każdego włóż trochę masy jabłkowej. Poukładaj worki blisko siebie i obciąż je czymś ciężkim (na przykład deską i garnkiem).
  8. Dwa dni później ser jabłkowy będzie wystarczająco twardy, by przełożyć go do lnianego woreczka.
  9. Powieś go w suchym i ciepłym miejscu, żeby się wysuszył.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥