PrzepisTen ser to prawdziwy rarytas. Zrobisz go z trzech składników i to bez mleka

Ten ser to prawdziwy rarytas. Zrobisz go z trzech składników i to bez mleka

Ser jabłkowy (Wikimedia Commons)
Ser jabłkowy (Wikimedia Commons)
02.08.2023 14:26

Odstawiłeś produkty mleczne, a masz ochotę na ser? Myślisz, że nie da się go zrobić bez mleka? I tu się właśnie mylisz. Mamy dla ciebie coś, czego się nie spodziewasz.  Słodki ser jabłkowy całkowicie zaskoczy cię smakiem i konsystencją. Możesz go zrobić w domu.

To nie jest żaden nowoczesny wymysł. Okazuje się bowiem, że ser z jabłek znany jest już od kilkuset lat. Jako pierwsi w XVII wieku przygotowali go Litwini i szybko zdobył popularność. Przygotowuje się go z przecieru jabłkowego, bakalii i cukru. Wygląda trochę jak galaretka i ma też taką konsystencję. Od razu po przygotowaniu ser się suszy. Dzięki czemu możemy go przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty.

Jak zrobić idealny ser jabłkowy?

Nie jest to wcale trudne. Wystarczy tylko, że uzbroisz się w cierpliwość i przygotujesz składniki. Nie jest ich wiele. Potrzebujesz:

  • 4 kilogramów jabłek,
  • 2 szklanek cukru,
  • cytryny,
  • orzechy i bakalie (one nie są konieczne, ale mogą dopełnić smak).
Ser jabłkowy przygotowujemy z dojrzałych jabłek (Pexels)
Ser jabłkowy przygotowujemy z dojrzałych jabłek (Pexels)

Sposób przygotowania

  1. Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, może być kostka. Od razu przełóż je do dużej miski.
  2. Owoce zasyp cukrem i zalej sokiem z cytryny. Pozostaw na dobę w miejscu o temperaturze pokojowej. W tym czasie z jabłek zacznie wytrącać się sok.
  3. Przelej sok z owoców do garnka z grubym dnem. Doprowadź go do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Jabłka, które ci zostały wrzuć do syropu. W tym samym czasie możesz dodać posiekane orzechy.
  5. Gotuj wszystko na małym ogniu, dopóki masa nie zgęstnieje. Zajmie ci to około dwóch godzin.
  6. Zanim ser jabłkowy będzie gotowy, musisz zrobić jeszcze kilka rzeczy. Kiedy zobaczysz, że masa odchodzi od boków garnka, możesz zdjąć ją z ognia. Poczekaj 15 minut, aż przestygnie.
  7. Przygotuj kilka plastikowych woreczków. Do każdego włóż trochę masy jabłkowej. Poukładaj worki blisko siebie i obciąż je czymś ciężkim (na przykład deską i garnkiem).
  8. Dwa dni później ser jabłkowy będzie wystarczająco twardy, by przełożyć go do lnianego woreczka.
  9. Powieś go w suchym i ciepłym miejscu, żeby się wysuszył.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także