Sernik abstrakcja to słodkie dzieło sztuki. Kolorowy i przepyszny - każdy znajdzie idealny kawałek dla siebie
Kolorowy sernik abstrakcja pokochasz od pierwszego kęsa. Prezentuje się pięknie zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Twoi bliscy będą zachwyceni.
19.12.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:25
Przepis na tęczowy sernik
Kiedy za oknem pogoda jest raczej chłodna, a do lata zostało jeszcze trochę czasu, to warto sięgnąć po słodkie sposoby na ożywienie. Kolorowy sernik z pyszną dekoracją przeniesie Cię w wesoły nastrój. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy wywoła dużo uśmiechu na małych buziach. Ten sernik może być również alternatywą dla urodzinowych tortów. Proste ciasto z łatwością zamienisz w piękny deser.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Sernik abstrakcja
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g miękkiego masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 12 g cukru waniliowego
- 150 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 barwniki spożywcze(każdy kolor po jednej szczypcie)
Dekoracja
- bita śmietana
- biała czekolada
- sos toffi
- posypki
Sposób przygotowania:
Zacznij od masy serowej. Do miski wrzuć miękkie masło i rozetrzyj przy pomocy miksera. Żółtka oddziel od białek i stopniowo dodawaj do masła, cały czas miksując. Dodawaj również po łyżce cukru pudru. Na koniec dodaj twaróg oraz cukier z prawdziwą wanilią oraz schłodzoną śmietankę 36%.
Do powstałej masy dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj całość trzepaczką lub drewnianą łyżką. Podziel serową masę na cztery części. Do każdej z nich dodaj szczyptę kolorowego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylewaj do środka po łyżce każdego koloru masy, naprzemiennie. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Następnie przy pomocy noża lub patyczka do szaszłyków przemieszaj masę, robiąc w niej ósemki. Piecz przez 70 minut w 160 stopniach Celsjusza.
W przestudzonym serniku zaznacz kawałki- nóż owiń papierem do pieczenia i delikatnie natnij ciasto. Zostaw papier, wyjmij nóż. Na części wyznaczonych kawałków rozprowadź rozpuszczoną czekoladę zamiennie z toffi. Na białej czekoladzie umieściliśmy dodatkowo mini pianki, które delikatnie opaliliśmy palnikiem. Na puste kawałki wyłóż bitą śmietanę i dodaj świeże maliny, borówkę i granat. Każdy kawałek możesz udekorować nieco inaczej- zmieniając posypki, dodając owoce czy orzechy. Popuść nieco wodze fantazji. Na koniec usuń kawałki papieru.
Nasz piękny, kolorowy sernik jest już gotowy. Podziel go na kawałki i serwuj swoim bliskim. Smacznego!