Niezwykły sernik limonkowy

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie niezwykłego sernika o posmaku świeżej limonki. Jest naprawdę smaczny!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 250 g ciastka owsiane zmielone
  2. 100 g masło roztopione
  3. 90 ml tonik
  4. 90 g cukier puder
  5. 4 g żelatyna
  6. 300 g serek śmietankowy
  7. 150 ml bita śmietana
  8. 50 ml sok z limonki
  9. 2 łyżki skórka z limonki starta
  10. limonka kilka plastrów do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. W misce dobrze wymieszaj ze sobą zmielone ciasta owsiane i roztopione masło. Następnie przełóż uzyskaną masę do okrągłej blaszki i wygładź ją z wierzchu. Włóż blaszkę do lodówki na 30 minut.

Obrazek

2. Rozgrzej garnek, a następnie wlej do niego tonik i dodaj do niego cukier puder. Cały czas mieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj żelatynę i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Obrazek

3. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą serek śmietankowy i bitą śmietanę. Następnie dodaj sok z limonki, skórkę z limonki i ostudzoną zawartość garnek. Dokładnie wszystko rozmieszaj.

Obrazek

4. Uzyskaną masę przełóż na spód znajdujący się w blaszce. Wygładź wierzch masy i umieść blaszkę w lodówce na minimum 4 godziny.

Obrazek

5. Po 4 godzinach wyjmij sernik z lodówki i ozdób go plastrami limonki.

Obrazek

6. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa