Niezwykły sernik limonkowy

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie niezwykłego sernika o posmaku świeżej limonki. Jest naprawdę smaczny!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 250 g ciastka owsiane zmielone
  2. 100 g masło roztopione
  3. 90 ml tonik
  4. 90 g cukier puder
  5. 4 g żelatyna
  6. 300 g serek śmietankowy
  7. 150 ml bita śmietana
  8. 50 ml sok z limonki
  9. 2 łyżki skórka z limonki starta
  10. limonka kilka plastrów do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. W misce dobrze wymieszaj ze sobą zmielone ciasta owsiane i roztopione masło. Następnie przełóż uzyskaną masę do okrągłej blaszki i wygładź ją z wierzchu. Włóż blaszkę do lodówki na 30 minut.

Obrazek

2. Rozgrzej garnek, a następnie wlej do niego tonik i dodaj do niego cukier puder. Cały czas mieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj żelatynę i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Obrazek

3. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą serek śmietankowy i bitą śmietanę. Następnie dodaj sok z limonki, skórkę z limonki i ostudzoną zawartość garnek. Dokładnie wszystko rozmieszaj.

Obrazek

4. Uzyskaną masę przełóż na spód znajdujący się w blaszce. Wygładź wierzch masy i umieść blaszkę w lodówce na minimum 4 godziny.

Obrazek

5. Po 4 godzinach wyjmij sernik z lodówki i ozdób go plastrami limonki.

Obrazek

6. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀