Piekarnik pójdzie w odstawkę. Ten kremowy i delikatny sernik zrobisz bez pieczenia

Ten sernik na zimno delikatnie rozpływa się w ustach. Zrobisz go z serków homogenizowanych i nie będziesz potrzebować ani grama żelatyny. W przepisie zakochasz się od pierwszego kęsa.

ObrazekSernik na zimno (Adobe)
Paulina Hermann

Sernik to świetny pomysł na ciasto. Możemy przygotować go na różne sposoby, na przykład upiec po wiedeńsku lub wybrać opcję na zimno i bez pieczenia. Tak jest w tym przypadku. Do wykonania potrzebujesz tylko kilku składników i odrobiny cierpliwości, gdyż ciasto będzie potrzebowało kilku godzin na to, by zgęstnąć.

Przepis na sernik na zimno. To będzie obłędne ciasto, które każdy pokocha

Na samym początku przygotuj wszystkie składniki. Nie będzie ich zbyt dużo. Do zrobienia dołu słodkości potrzebujesz:

  • 200 g ciasteczek owsianych (herbatniki, ciastka kokosowe itd też będą dobre),
  • 70 g masła.

Masę serową zrobisz z:

  • 800 g serka waniliowego,
  • dwóch galaretek przezroczystych (mogą być też cytrynowe),
  • niecałych dwóch szklanek wrzątku (400 ml).

Składniki na owoce z galaretką to:

  • 350 ml wrzątku,
  • galaretka truskawkowa,
  • 500 g wybranych przez siebie owoców, na przykład truskawki, banan, porzeczki, borówki.
Obrazek
Sernik na zimno (Wikimedia Commons)

Sposób wykonania

Galaretki muszą być zimne, a truskawkowa powinna nawet lekko stężeć. Inaczej nic się nie uda.

1. Zmiel ciasteczka w melakserze. Możesz też je zmiażdżyć za pomocą wałka. Okruszki zmieszaj z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno foremki (musisz pamiętać o tym, by tę foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą). Uklep ją łyżką (jeśli zrobisz to ręką, ciasto może się do ciebie przykleić). Formę wstaw do lodówki.

2. Sernik na zimno nie uda się bez przepysznej masy serowej. Na początku przygotuj przezroczystą galaretkę, wymieszaj ją dokładnie i odstaw do wystygnięcia. Co jakiś czas mieszaj, żeby nie było w niej żadnych grudek.

3. Chłodną galaretkę (nie powinna jeszcze tężeć) wlej do miseczki z serkami homogenizowanymi. Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Rób to bardzo delikatnie, pod żadnym pozorem nie ubijaj masy. Odstaw chwilę, żeby nieco stężała. Jeśli wstawisz ją do lodówki, musisz co jakiś czas mieszać, żeby nie powstał budyń.

Obrazek
Sernik na zimno (ADOBE)

4. Masę serową wlej na ciasteczkowy spód.

5. Przygotuj galaretkę truskawkową. Odstaw, żeby całkiem przestygła.

6. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i przekrój na pół. Poukładaj je na serniku. Masa serowa musi być odpowiednio gęsta, by utrzymała owoce.

7. Na truskawki wylej galaretkę. Najpierw polej owoce kilkoma łyżkami płynu. W ten sposób masa i owoce zwiążą się ze sobą. Odłóż sernik na zimno do lodówki na 10 minut. Następnie wylej resztę galaretki.

8. Ciasto chłódź w lodówce przez co najmniej cztery godziny.

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie