Piekarnik pójdzie w odstawkę. Ten kremowy i delikatny sernik zrobisz bez pieczenia

Ten sernik na zimno delikatnie rozpływa się w ustach. Zrobisz go z serków homogenizowanych i nie będziesz potrzebować ani grama żelatyny. W przepisie zakochasz się od pierwszego kęsa.

ObrazekSernik na zimno (Adobe)
Paulina Hermann

Sernik to świetny pomysł na ciasto. Możemy przygotować go na różne sposoby, na przykład upiec po wiedeńsku lub wybrać opcję na zimno i bez pieczenia. Tak jest w tym przypadku. Do wykonania potrzebujesz tylko kilku składników i odrobiny cierpliwości, gdyż ciasto będzie potrzebowało kilku godzin na to, by zgęstnąć.

Przepis na sernik na zimno. To będzie obłędne ciasto, które każdy pokocha

Na samym początku przygotuj wszystkie składniki. Nie będzie ich zbyt dużo. Do zrobienia dołu słodkości potrzebujesz:

  • 200 g ciasteczek owsianych (herbatniki, ciastka kokosowe itd też będą dobre),
  • 70 g masła.

Masę serową zrobisz z:

  • 800 g serka waniliowego,
  • dwóch galaretek przezroczystych (mogą być też cytrynowe),
  • niecałych dwóch szklanek wrzątku (400 ml).

Składniki na owoce z galaretką to:

  • 350 ml wrzątku,
  • galaretka truskawkowa,
  • 500 g wybranych przez siebie owoców, na przykład truskawki, banan, porzeczki, borówki.
Obrazek
Sernik na zimno (Wikimedia Commons)

Sposób wykonania

Galaretki muszą być zimne, a truskawkowa powinna nawet lekko stężeć. Inaczej nic się nie uda.

1. Zmiel ciasteczka w melakserze. Możesz też je zmiażdżyć za pomocą wałka. Okruszki zmieszaj z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno foremki (musisz pamiętać o tym, by tę foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą). Uklep ją łyżką (jeśli zrobisz to ręką, ciasto może się do ciebie przykleić). Formę wstaw do lodówki.

2. Sernik na zimno nie uda się bez przepysznej masy serowej. Na początku przygotuj przezroczystą galaretkę, wymieszaj ją dokładnie i odstaw do wystygnięcia. Co jakiś czas mieszaj, żeby nie było w niej żadnych grudek.

3. Chłodną galaretkę (nie powinna jeszcze tężeć) wlej do miseczki z serkami homogenizowanymi. Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Rób to bardzo delikatnie, pod żadnym pozorem nie ubijaj masy. Odstaw chwilę, żeby nieco stężała. Jeśli wstawisz ją do lodówki, musisz co jakiś czas mieszać, żeby nie powstał budyń.

Obrazek
Sernik na zimno (ADOBE)

4. Masę serową wlej na ciasteczkowy spód.

5. Przygotuj galaretkę truskawkową. Odstaw, żeby całkiem przestygła.

6. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i przekrój na pół. Poukładaj je na serniku. Masa serowa musi być odpowiednio gęsta, by utrzymała owoce.

7. Na truskawki wylej galaretkę. Najpierw polej owoce kilkoma łyżkami płynu. W ten sposób masa i owoce zwiążą się ze sobą. Odłóż sernik na zimno do lodówki na 10 minut. Następnie wylej resztę galaretki.

8. Ciasto chłódź w lodówce przez co najmniej cztery godziny.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat