Sernik Twix w wydaniu XXL z chrupiącym spodem i karmelem. Smakuje jak kultowy batonik
Kultowy baton Twix zamienił się tym razem w pyszny sernik. Chrupiący spód, serowa warstwa, ciągnący się karmel i słodka czekolada- sernik idealny.
27.11.2022 07:38
Przepis na nietypowy sernik
Uwielbiamy domowe ciasta i wypieki- żadna cukiernia nie może się z nimi równać. Szczególną miłością darzymy serniki, które pieczemy na okrągło przez cały rok. Dziś przygotowaliśmy sernik w nietypowym wydaniu. Inspiracją był dla nas kultowy batonik Twix. Połączenie chrupiącego, ciasteczkowego spodu, pysznego karmelu i czekolady połączyliśmy z delikatną masą serową.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sernik Twix
Składniki:
- 680 g sera twarogowego
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- 3 jajka
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru brązowego
Spód
- 1,5 szklanki herbatników
- 1/3 szklanki masła
Dodatkowo
- masa kajmakowa
- 250 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Herbatniki zamień w drobną masę i wymieszaj z roztopionym masłem. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp herbatnikowy spód. Dobrze dociśnij masę do blaszki, aby była zbita. Najlepiej zrobić to łyżką lub szklanką. Wstaw przygotowaną formę do lodówki.
Przejdź do przygotowania masy serowej. Do miski dodaj jajka oraz żółtka, brązowy cukier, śmietanę 18% oraz ser twarogowy. Połącz składniki przy pomocy miksera. Powstałą masę wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.
Sernik przestudź i umieść na kratce nad blaszką do pieczenia. Na górze ciasta umieść warstwę kajmaku, rozprowadzając ją dobrze po powierzchni. Następnie polej całość dokładnie roztopioną czekoladą. Dzięki naszej konstrukcji nad blaszką nie pobrudzisz blatów i nie zmarnujesz czekolady.
Tak przygotowane ciasto wstaw na dwie godziny do lodówki, żeby czekolada dobrze zastygła. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na kawałki. Nie tylko przypomina wyglądem ale również smakuje jak kultowy batonik. Twoi bliscy będą zachwyceni sernikiem w nietypowym wydaniu.
Smacznego!