Sernik z jabłkami

Oto przepis na pyszny sernik z jabłkami. Pokocha go cała Twoja rodzina od pierwszego kęsa. Naprawdę same pyszności :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Masa sernikowa

  1. 400 g serek śmietankowy
  2. 3/4 szkl. cukier puder dodawany stopniowo
  3. 3 szt. jajka dodawane stopniowo
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Kruszonka

  1. 100 g mąka
  2. 3/4 szkl. cukier brązowy
  3. 100 g płatki owsiane
  4. 50 g cukier
  5. 1/2 łyżeczki cynamon
  6. 100 g masło miękkie
  7. karmel do dekoracji

Spód na ciasto

  1. 340 g mąka
  2. 200 g masło miękkie
  3. 100 g cukier brązowy
  4. 1 szczypta sól
  5. 1/2 łyżeczki cynamon

Jabłkowy miks

  1. 1/4 szkl. cukier
  2. 1/2 łyżeczki cynamon
  3. 3 szt. jabłka
Sposób przygotowania:

1. Przepis rozpocznij od przygotowania spodu ciasta. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, masło, cukier brązowy, sól i cynamon. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

Obrazek

2. Przy pomocy miksera stwórz masę sernikową, na którą składać będzie się: serek śmietankowy, cukier puder (dodawany stopniowo), jajka (dodawane stopniowo) oraz ekstrakt waniliowy.

Obrazek

3. W osobnej misce wymieszaj ze sobą jabłka, cukier oraz cynamon.

Obrazek

4. W końcu przyszedł czas na kruszonkę z płatków owsianych. Aby ją stworzyć wystarczy, że połączysz ze sobą: mąkę, cukier brązowy, płatki owsiane, cukier, cynamon i masło.

Obrazek

5. Na spodzie formy utwórz spód ciasta.

Obrazek

6. Następnie stwórz warstwę z wcześniej przygotowanej masy i jabłek.

Obrazek

7. Na wierzchu ciasta ułóż warstwę z płatkami owsianymi. Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika (175°Celsjusza) na 40 minut.

Obrazek

8. Gotowe ciasto polej karmelem i to wszystko. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników