PrzepisSernik z wiśniami - przepis. Pomysł na wykorzystanie świeżych i smacznych wiśni

Sernik z wiśniami - przepis. Pomysł na wykorzystanie świeżych i smacznych wiśni

Sernik z wiśniami - Pyszności; Foto Canva.com
Sernik z wiśniami - Pyszności; Foto Canva.com
03.08.2023 06:30

Są takie desery, obok których po prostu nie da się przejść obojętnie. Bez wątpienia należy do nich kremowy sernik z wiśniami. Ten serowo-owocowy przysmak zachwyci całą twoją rodzinę i gości.

Nie da się ukryć, że jednym z ulubionych ciast jest sernik. Można go przygotować niemal na każdą okazję i w dowolnym miesiącu. Jeśli nie zamierzasz zastanawiać się nad tym, czy lepszy będzie sernik z rodzynkami, czy bez, to sięgnij po przepis na sernik z wiśniami. To prawdziwy przysmak lata. Lekka kwasowość wiśni w połączeniu ze słodkim nadzieniem serowym, będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste.

Sernik z wiśniami — owocowo-serowy przysmak lata

Dlaczego sernik wiśniowy to deser, po który warto sięgnąć letnią porą? Jego podstawą są przede wszystkim świeże wiśnie, które możesz wykorzystać nie tylko do przetworów. Do tego pyszna masa serowa i dodatki, dzięki którym stworzysz idealną słodką całość. Sernik to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. Jego kremowa konsystencja, delikatny smak i możliwość modyfikacji według własnych upodobań czynią go prawdziwym hitem na każdym rodzinnego spotkaniu, imprezie czy uroczystości. A co by tu powiedzieć o dodatkowym smaku, jaki nadają mu świeże, dojrzałe wiśnie? To połączenie jest wręcz niebiańskie i warto zapoznać się z przepisem na ten wyśmienity deser.

Do tego sernika idealnie sprawdzi się wiśnia groniasta - Pyszności; Foto Canva.com
Do tego sernika idealnie sprawdzi się wiśnia groniasta - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami to idealny przepis na ciepłe letnie dni, gdy sezon na wiśnie to ten czas, w którym te owoce zachwycają swym smakiem. To ciasto, które nie tylko oczaruje smakiem, ale również urzeknie swym wyglądem na stole podczas rodzinnego spotkania czy uroczystości. Przygotowanie sernika nie jest trudne, a efekt jest naprawdę zachwycający.

Składniki na sernik:

  • 4 jajka,
  • 750 g twarogu półtłustego,
  • 1 budyń,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • łyżeczka skórki pomarańczowej,
  • 1,5 szklanki śmietany 30 proc.,
  • pół cytryny,
  • 300 g wiśni.

Składniki na spód:

  • 60 g masła,
  • 160 g ciasteczek czekoladowych.

Składniki na sos wiśniowy:

  • łyżka cukru brązowego,
  • 2 szklanki wiśni bez pestek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół szklanki wody,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wiśniowy sernik będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia - Pyszności; Foto Canva.com
Wiśniowy sernik będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia - Pyszności; Foto Canva.com

Sernik z wiśniami — przygotowanie krok po kroku

Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i cieszenia się wyjątkowym smakiem sernika z wiśniami! Czas przygotowania tego ciasta to około 30 minut. Pieczenie zajmuje około 60 minut. Z takich proporcji składników uda ci się stworzyć porcję dla całej rodziny i gości.

  1. Porusz ciastka blenderem i dodaj roztopione masło, mieszaj do uzyskania sypkiej, mokrej masy.
  2. Wyłóż papierem do pieczenia formę o średnicy 21 cm.
  3. Ugnieć szklanką ciasteczkową masę na spodzie formy i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Zmiksuj dwa razy ser i przełóż do miski.
  5. Dodaj jajka, sok z cytryny, śmietanę kremówkę, cukier, budyń, skórkę z pomarańczy i zmiksuj do połączenia składników w gładką masę.
  6. Wylej masę serową na spód z ciastek w formie.
  7. Na wierzchu ułóż wydrylowane i odsączone wiśnie, wciskając je delikatnie w środek ciasta.
  8. Wlej gorącą wodę na blachę od piekarnika, wstaw formę z sernikiem i piecz w rozgrzanym piekarniku termoobiegu.
  9. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze 55 minut.
  10. Wyjmij sernik z wody, pozostaw do ostygnięcia w piekarniku, a potem wstaw do lodówki na noc do stężenia.
  11. Przygotuj sos: gotuj wiśnie z sokiem z cytryny, cukrem i wodą, dodaj rozrobioną wodą zimną mąkę ziemniaczaną i gotuj do zgęstnienia.
  12. Polej zimnym sosem sernik przed podaniem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także