Sernikowy deser z karmelowym jabłkiem

Tym razem mamy dla Was pomysł na pyszny i zarazem bardzo prosty deser z jabłkami, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Jabłka

  1. 6 łyżek masło
  2. 6 szt. jabłka
  3. 3/4 szkl. brązowy cukier
  4. 1/2 łyżeczki cynamon
  5. 1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa
  6. 1/4 łyżeczki sól

Sernik

  1. 1 1/2 szkl. śmietanka 30%
  2. 450 g serek śmietankowy
  3. 1 szkl. cukier
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  5. 1/2 łyżeczki sól

Reszta składników

  1. 300 g herbatniki
  2. 1/2 szkl. masło roztopione
  3. 3/4 łyżeczki sól
  4. 2 szkl. sos karmelowy

Sposób przygotowania:

1. Na patelni połącz ze sobą: jabłka, cukier, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.

Obrazek

2. Nie zapomnij dodać również ekstraktu waniliowego. Duś na małym ogniu przez 10 minut.

Obrazek

3. W międzyczasie połącz pokruszone herbatniki i roztopione masło.

Obrazek

4. Czas na przygotowanie masy. W tym celu połącz przy pomocy blendera: serek śmietankowy, cukier, śmietankę 30%, sól oraz ekstrakt waniliowy.

Obrazek

5. Na dnie szklanej miski rozprowadź karmel i herbatniki.

Obrazek

6. Następnie ułóż warstwę z przygotowanych jabłek, śmietanowej mieszanki oraz karmelu. Stwórz kilka warstw i wstaw do lodówki na 30 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟