Serowo-czosnkowe ziemniaczki. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi

Karnawał trwa w najlepsze. Z pewnością chętnie spotykasz się ze swoimi przyjaciółmi. Jeśli szukasz inspiracji na szybkie i smaczne przekąski, to serowo-czosnkowe ziemniaczki sprawdzą się tu idealnie. Sprawdź, dlaczego warto je zrobić.

ObrazekPyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Cooking Haru
Karol Wiak

Serowo-czosnkowe ziemniaczki - idealna przekąska na karnawał i nie tylko

Nie da się ukryć, że czas karnawału, jak co roku, jest wypełniony mnóstwem spotkań ze znajomymi. Podczas domówek, które chętnie się organizuje, królują różnorakie pyszności. Są dania mięsne, bezmięsne, jak i takie przekąski, które możesz zrobić w parę chwil. My postanowiliśmy zaprezentować ci coś naprawdę wyjątkowego. A są to serowo-czosnkowe ziemniaczki, które robi się miło, łatwo i przyjemnie. Twoi goście powinni być zachwyceni. Co ważne, wszystkie składniki są łatwo dostępne, a sama przekąska po prostu rozpływa się w ustach.

Obrazek
Pieczenie ziemniaków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Cooking Haru

Jak zrobić serowo-czosnkowe ziemniaczki?

Skoro karnawałowa przekąska, to musi być smacznie, prosto i szybko. I tak właśnie jest w przypadku naszego dania, którego recepturę mamy przyjemność zaprezentować w tym artykule. Połączenie smaku sera i ziemniaków to prawdziwa kulinarna uczta i to nie tylko na czas karnawału. Zobacz, jakie to proste i szybkie.

Składniki:

            
  • 750 g ziemniaków
  • łyżka soli
  • trochę wrzątku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 40 g parmezanu
  • pół łyżki oregano
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • czosnek granulowany — łyżeczka
  • 40 g bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na sos do ziemniaków:

     
  • 2 łyżki mleka
  • 5 g masła
  • 40 g sera cheddar.

Sposób przygotowania:

Serowo-czosnkowe ziemniaczki robi się naprawdę bardzo łatwo. Rozpocznij od obrania ziemniaków i pokrojenia je w ćwiartki. Następnie przełóż je do miski, zalej wrzątkiem, dodaj łyżkę soli i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie odcedź je i przełóż na ręcznik papierowy, aby je osuszyć. Przełóż je do plastikowego woreczka i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Potrząsaj woreczkiem, aby dobrze wymieszać ziemniaki z oliwą. Zetrzyj parmezan na tarce z drobnymi oczkami i posyp nim ziemniaki w woreczku, dodając również mąkę kukurydzianą. Dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj ziemniaki, potrząsając nimi w woreczku.

Obrazek
Przyprawianie ziemniaków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale Cooking Haru

Teraz czas na pieczenie. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ziemniaki na około 40-50 minut. Przygotuj sos, wkładając do sosjerki wszystkie składniki. Podgrzej je w mikrofali przez 30 sekund, a po wyjęciu wymieszaj. Serowo-czosnkowe ziemniaczki są już gotowe. Smacznego!

Lubisz szybkie i smaczne przekąski? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem