6 podstawowych zasad podczas serwowania alkoholu. Dobór kieliszków ma wpływ na smak!

Odpowiedni dobór kieliszków do alkoholu wcale nie jest taki łatwy! Sprawdź naszą małą ściągę i nalewaj napoje zgodnie z zasadami savoir vivre.

Obrazek
Ewa

#1 Czerwone wino

Czerwone wino najbezpieczniej podawać w temperaturze 16-18 stopni Celsjusza. Ogólna zasada jest prosta: im młodsze, łagodniejsze i lżejsze wino, tym niższa powinna być jego temperatura podawania. Błędem jest mówienie, że czerwone wino powinno być w temperaturze pokojowej, która zwykle przekracza 20 st. Celsjusza.

Kieliszki do czerwonego wina powinny mieć pękaty, spory kształt, zwężający się ku górze. Dzięki takiemu kształtowi powierzchnia wina ma dużą styczność z powietrzem, co pozwala na uwolnienie specyficznego dla gatunku aromatu i smaku.

Obrazek

#2 Białe wino

Podstawową zasadą jest to, żeby serwować białe wina prosto z lodówki. Dodaje do lekkości i sprawia, że białe wino jest bardziej orzeźwiające. Lekkie, białe wina serwujemy w temperaturze 8-10 stopni C.. Burgundy, czyli pełne, białe wina serwujemy w 12-15 st. C.

Kieliszki do białego wina powinny być przejrzyste, żeby móc zobaczyć kolor. Są nieco smuklejsze od kieliszków do czerwonego wina. Czasza powinna być wąska, żeby aromat był jak najbardziej skondensowany.

Obrazek

#3 Szampan i wino musujące

Przede wszystkim muszą być mocno schłodzone. Najlepiej trzymać butelkę w lodówce przez całą noc i serwować później bezpośrednio po wyjęciu, trzymając w wiaderku z lodem. Podczas odkorkowywania zawsze trzymaj korek kciukiem i nie kieruj go w stronę ludzi.

Kieliszki do szampana i win musujących to tzw. "filety". Są wysokie, o cienkiej ściance i wąskim wylocie, który utrudnia bąbelkom wylatywanie.

Obrazek

#4 Whisky

Wlewając ten trunek do szkła nie uzupełniamy go do pełna. Optymalną ilością jest ok. 30 ml, co umożliwia delektowanie się aromatem. Uważa się, że whisky powinno podawać się w temperaturze ok. 20-22 st. C. Podawanie jej schłodzonej pozbawia ją głębszego aromatu. Dobrą whisky powinno pić się bez lodu i coli, ale to już jest raczej kwestia gustu i osobistych upodobań.

Whisky podaje się w szklance. Najpopularniejszy jest kształt czary, który ma szeroką podstawę i delikatne zwężenie na górze. Popularne są również szklanki z grubym dnem, które utrudnia mocniejsze ogrzanie alkoholu przez trzymanie w dłoni.

Co ciekawe, można również kupić specjalne kieliszki do whisky. Idealny wybór dla prawdziwych koneserów tego trunku. Osadzona na długiej nóżce czasza zwęża się ku górze, gdzie znajduje się...pokrywka.

Obrazek

#5 Brandy i koniak

Sposób serwowania brandy nie jest jednoznacznie określony. Jedni mówią, żeby podawać schłodzone, inni, że lepsza będzie temperatura pokojowa. Wniosek jest zatem prosty: podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Koniakiem i brandy należy się delektować.

Kieliszki do serwowania tych alkoholi powinny być szerokie i pękate, na krótkiej nóżce. W przeciwieństwie do kieliszków z winem, możemy śmiało obejmować czasze całą dłonią, żeby delikatnie ogrzać trunek.

Obrazek

#6 Nalewka

Specjał każdego dziadka! Pije się ją dla smaku, ale niekulturalnym jest wylizywanie kieliszka do ostatniej kropli. Wytrawne i półwytrawne serwujemy schłodzone do temp. ok. 8 st. C. Nalewki słodkie nie wymagają chłodzenia.

Kieliszki do nalewek są przede wszystkim nieduże. Posiadają smukłą i wysoką nóżkę, za którą wygodnie jest chwycić. Często są bogato zdobione i żłobione, przez co stanowią ładną ozdobę domowego barku.

Obrazek

Bonus: Wódka

To chyba najpopularniejszy alkohol w Polsce. I chociaż gusta odnośnie marki i rodzaju są różne, to wszyscy są jednogłośni: wódka powinna być zimna. Każdy tez powinien znać umiar, bo jest mocnym i zdradliwym alkoholem.

Wódkę podajemy oczywiście w kieliszkach. Nie są duże, ich objętość nie powinna być większa niż 40 ml. Optymalną ilością nalewaną do kieliszków jest 25-30 ml.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał