W tej popularnej kiełbasie prawie nie ma mięsa. Katarzyna Bosacka ostro reaguje
Katarzyna Bosacka ostrzega przed popularnym produktem mięsnym. Znana blogerka i ekspertka od zdrowego i oszczędnego gotowania waha się w tej sytuacji w ogóle nad nazwaniem tego ,,mięsem". Chodzi o skład kiełbasy zwyczajnej dostępnej w supermarketach.
10.01.2023 20:12
Mogłoby się wydawać, że Katarzyna Bosacka niejedno już widziała i producentom nie będzie już łatwo ją zadziwić. Jednak, z tego co widzimy w niedawno opublikowanym przez nią poście na Facebooku, komuś to się udało. A dokładnie producentowi kiełbasy, chociaż to słowo powinniśmy chyba ubrać w cudzysłów. Tym razem Bosacka jest naprawdę wkurzona.
- grzmi na swoim profilu dziennikarka. Jak prezentuje się skład kiełbasy, który potrafił wyprowadzić ją z równowagi?
Czy to w ogóle jest mięso?
Mowa tu o wyrobie, który nosi wdzięczną nazwę ,,kiełbasa zwyczajna". Jest ona dość popularna i nietrudno ją wypatrzyć na sklepowych półkach. Jak informuje Katarzyna Bosacka, produkt ten nie tylko zawiera jedynie 21% mięsa (13% drobiowego i 8% wieprzowego), ale to pierwsze mięso było oddzielone mechanicznie.
W tym momencie dziennikarka przypomina, co taka informacja dokładnie oznacza:
Skandaliczny skład kiełbasy zwyczajnej
To nie jedyna rewelacja, jakiej Bosacka dopatrzyła się w składzie ,,kiełbasy zwyczajnej". Poza pysznościami w ramach ,,mechanicznie oddzielonego mięsa", skład zawiera jeszcze między innymi tłuszcz wieprzowy i drobiowy, maltodekstrynę, glutaminian monosodowy, azotyn sodu i zapychacze w postaci kaszy manny, błonnika pszennego i skrobi ziemniaczanej.
Katarzyna Bosacka podsumowuje skład kiełbasy w wymowny sposób:
Dziennikarka zachęca również do kupowania kiełbas z dobrym składem i przekonuje, że takie, które mają prawie 100% mięsa również są na rynku. Warto jednak zawsze zachowywać ostrożność i przede wszystkim - czytać etykiety.
A my zrobiliśmy podsumowanie białych kiełbas z supermarketów. Znajdziesz je w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.