W tej popularnej kiełbasie prawie nie ma mięsa. Katarzyna Bosacka ostro reaguje

Katarzyna Bosacka ostrzega przed popularnym produktem mięsnym. Znana blogerka i ekspertka od zdrowego i oszczędnego gotowania waha się w tej sytuacji w ogóle nad nazwaniem tego ,,mięsem". Chodzi o skład kiełbasy zwyczajnej dostępnej w supermarketach.

ObrazekInstagram

Mogłoby się wydawać, że Katarzyna Bosacka niejedno już widziała i producentom nie będzie już łatwo ją zadziwić. Jednak, z tego co widzimy w niedawno opublikowanym przez nią poście na Facebooku, komuś to się udało. A dokładnie producentowi kiełbasy, chociaż to słowo powinniśmy chyba ubrać w cudzysłów. Tym razem Bosacka jest naprawdę wkurzona.

Myślałam, że produkty z takim składem to rzadkość na rynku, ale okazuje się, że jest ich nadal całkiem sporo.

- grzmi na swoim profilu dziennikarka. Jak prezentuje się skład kiełbasy, który potrafił wyprowadzić ją z równowagi?

Obrazek
Skład kiełbasy - Pyszności; foto: Canva

Czy to w ogóle jest mięso?

Mowa tu o wyrobie, który nosi wdzięczną nazwę ,,kiełbasa zwyczajna". Jest ona dość popularna i nietrudno ją wypatrzyć na sklepowych półkach. Jak informuje Katarzyna Bosacka, produkt ten nie tylko zawiera jedynie 21% mięsa (13% drobiowego i 8% wieprzowego), ale to pierwsze mięso było oddzielone mechanicznie.

W tym momencie dziennikarka przypomina, co taka informacja dokładnie oznacza:

(...) mięso drobiowe oddzielone mechanicznie (...) zgodnie z definicją mięsem NIE JEST. To tkanki oddzielone od kości, których nie dało się oddzielić ręcznie. W związku z tym są tam chrząstki, skóry, ścięgna

Skandaliczny skład kiełbasy zwyczajnej

To nie jedyna rewelacja, jakiej Bosacka dopatrzyła się w składzie ,,kiełbasy zwyczajnej". Poza pysznościami w ramach ,,mechanicznie oddzielonego mięsa", skład zawiera jeszcze między innymi tłuszcz wieprzowy i drobiowy, maltodekstrynę, glutaminian monosodowy, azotyn sodu i zapychacze w postaci kaszy manny, błonnika pszennego i skrobi ziemniaczanej.

Katarzyna Bosacka podsumowuje skład kiełbasy w wymowny sposób:

Nie taka ,,zwyczajna" ta kiełbasa...

Dziennikarka zachęca również do kupowania kiełbas z dobrym składem i przekonuje, że takie, które mają prawie 100% mięsa również są na rynku. Warto jednak zawsze zachowywać ostrożność i przede wszystkim - czytać etykiety.

A my zrobiliśmy podsumowanie białych kiełbas z supermarketów. Znajdziesz je w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem