Składniki masz pod ręką. To będzie twoja ulubiona sałatka

Sałatka z zupek chińskich to hit każdej imprezy. I choć wiele osób otwarcie mówi, że na zupki chińskie nawet nie patrzy, bo mają fatalny skład, to kiedy tylko widzą tę sałatkę, od razu wyciągają widelec. Nic dziwnego, jest naprawdę pyszna. A na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.

ObrazekPyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta

Jeśli planujecie domową imprezę, koniecznie skoczcie do sklepu po składniki na tę sałatkę. Jest tania, smaczna i szybka do zrobienia. Poza zupkami chińskimi znajdziecie w niej kukurydzę, czerwoną fasolę, kapustę pekińską, paprykę i paluszki krabowe, czyli surimi.

Paluszki krabowe to obowiązkowy składnik sushi, ale również sałatek czy rybnych przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to jest to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w składzie zamiast mięsa kraba, mają jedynie zbitą miazgę rybną. Podpowiadamy, czym kierować przy zakupie paluszków surimi.

Paluszki surimi - jak wybrać najlepsze?

Zazwyczaj do produkcji paluszków surimi wykorzystuje się mięso białych ryb, głównie morszczuka, mintaja albo dorsza. Mięso ryb jest płukane, a potem mielone. Do masy dodaje się skrobię ziemniaczaną, wodę, jajka, olej i przyprawy. Następnie formuje się z niej paluszki, które potem są gotowane, a w końcu głęboko mrożone. Niestety, producenci  często dodają do swoich wyrobów wiele wypełniaczy, substancji barwiących, zapachowych i konserwujących. Jeśli chcemy znaleźć godne uwagi surimi, wybierajmy te, w których zawartość mięsa z ryb wynosi przynajmniej 40 proc.

Jeśli już znajdziecie w sklepie paluszki krabowe dobrej jakości, możecie przygotować te pyszną sałatkę z zupek chińskich. Przepis pochodzi z bloga Di bloguje. Na blogu znajdziecie również świetny pomysł na kotlety jajeczne.

Sałatka z zupek chińskich – przepis

Składniki:

  • 300 g paluszków surimi
  • 150 g żółtego sera
  • 2 zupki chińskie (np. o smaku curry)
  • 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwone papryka
  • puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską opłucz i posiekaj. Paprykę umyj, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę.
  2. Fasolę i kukurydzę osącz z zalewy. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paluszki surimi pokrój. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
  3. Dodaj majonez, dopraw do smaku, wymieszaj. Przed podaniem schłodź w lodówce.
  4. Makaron z zupek chińskich wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się zbyt sucha, dodaj więcej majonezu lub jogurtu naturalnego.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟