Dodając ten produkt do ryżu, możesz ograniczyć jego kalorie o połowę
Powiedzenie „liczą się kalorie” jako czynnik determinujący utratę wagi jest uproszczeniem bardziej złożonego problemu.
03.02.2017 | aktual.: 10.05.2017 13:53
Eksperci sugerują, że przeciętnie spożywamy 500 kalorii więcej niż w rzeczywistości potrzebujemy. Nic dziwnego, że nadwaga jest popularnym problemem!
Niektóre z produktów spożywanych na co dzień mogą przyczyniać się do odkładania się dodatkowych kilogramów. Dajmy na to ryż. Istnieje sposób na przygotowanie ryżu, który ograniczy wchłanianie skrobi w organizmie.
Większość skrobi w ryżu jest łatwostrawna i szybko zamienia się w glukozę, która trafia do krwiobiegu. Jej nadmiar odkłada się w postaci tłuszczu i prowadzi do otyłości oraz innych problemów zdrowotnych.
Choć większość skrobi przechowywana jest w wątrobie i w mięśniach w postaci glikolu, problem pojawia się, gdy skrobia zamieniona w glukozę odkłada się w organizmie.
Odporne skrobie (RS) przechodzą przez jelito cienkie w niestrawionej postaci i zmniejszają ryzyko występowania nadmiaru glukozy we krwi. To również pomaga wyeliminować problemy związane ze zdrowiem i wspomaga naturalne spalanie tłuszczu. Czyli dokładnie to, czego nam potrzeba!
Dodaj olej kokosowy, by zwiększyć zawartość RS w białym ryżu i ograniczyć wchłanianie się skrobi w organizmie.
Dodaj łyżeczkę oleju kokosowego do gotującej się wody. Gdy olej rozpuści się w wodzie, dodaj pół szklanki ryżu i gotuj do momentu, gdy ryż będzie gotowy. By zwiększyć efekt, odstaw ryż do lodówki na 12 godzin przed spożyciem. To skutecznie wyeliminuje problemy z poziomem cukru we krwi i nadwagą, ze względu na fakt, że poziom skrobi odpornej zwiększa się dziesięciokrotnie.
Jak to działa?
Olej kokosowy wchodzi w reakcję ze skrobią w czasie gotowania, co sprawia, że cukier staje się odporny na enzymy trawienne. Nie ulegnie rozpadowi w organizmie, tak więc również nie wchłonie się do krwiobiegu. Dodatkowo chłodzenie ryżu szybciej zwiąże cząsteczki skrobi przemieniające je w skrobie odporne.