Magda Gessler zdradziła najlepszy przepis na śledzia po polsku. Smakuje obłędnie!

Chociaż śledzie kojarzą się nam głównie ze świętami, to warto jeść je również poza tym okresem. A te z przepisu Magdy Gessler na pewno podbiją Twoje podniebienie.

Obrazek
Ewa

Składniki:

  • 6 filetów ze śledzia (najlepiej sprawdzi się Matias lub a'la Matias, mogą być też śledzie z oleju)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki białego octu
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • szczypiorek
  • seler naciowy
  • kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i gorczycy
  • olej lubczykowy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz- najlepiej świeżo mielony
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Rozłóż filety na desce i "wymasuj", przeciągając palcem z góry na dół. Zachowaj olej.
  2. Do garnka wlej ocet, dodaj musztardę, liście laurowe, cukier, pieprz w ziarnach i odrobinę świeżo zmielonych ziaren pieprzu. Dorzuć ok. 1/2 posiekanej cebuli. Zagotuj.
  3. Gdy wywar się zagotuje, uchyl pokrywkę, żeby odparować nieco octu.
  4. Pozostałą cebulę przypraw pieprzem, pokrój seler naciowy w cienkie plastry i dopraw odrobiną oleju lubczykowego. Dodaj do cebuli i wlej olej ze śledzi.
  5. Wymieszaj razem i dodaj sok z cytryn.
  6. Zalej wszystko gorącym octem.
  7. Dwie godziny przed podaniem śledzie pokrój na mniejsze kawałki i polej sosem.
  8. Udekoruj świeżo mielonym pieprzem, odrobiną oleju lubczykowego i posiekanym szczypiorkiem.
Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser