Magda Gessler zdradziła najlepszy przepis na śledzia po polsku. Smakuje obłędnie!
Chociaż śledzie kojarzą się nam głównie ze świętami, to warto jeść je również poza tym okresem. A te z przepisu Magdy Gessler na pewno podbiją Twoje podniebienie.
Składniki:
- 6 filetów ze śledzia (najlepiej sprawdzi się Matias lub a'la Matias, mogą być też śledzie z oleju)
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki białego octu
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- szczypiorek
- seler naciowy
- kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i gorczycy
- olej lubczykowy (opcjonalnie)
- sól i pieprz- najlepiej świeżo mielony
- szczypta cukru
Przygotowanie:
- Rozłóż filety na desce i "wymasuj", przeciągając palcem z góry na dół. Zachowaj olej.
- Do garnka wlej ocet, dodaj musztardę, liście laurowe, cukier, pieprz w ziarnach i odrobinę świeżo zmielonych ziaren pieprzu. Dorzuć ok. 1/2 posiekanej cebuli. Zagotuj.
- Gdy wywar się zagotuje, uchyl pokrywkę, żeby odparować nieco octu.
- Pozostałą cebulę przypraw pieprzem, pokrój seler naciowy w cienkie plastry i dopraw odrobiną oleju lubczykowego. Dodaj do cebuli i wlej olej ze śledzi.
- Wymieszaj razem i dodaj sok z cytryn.
- Zalej wszystko gorącym octem.
- Dwie godziny przed podaniem śledzie pokrój na mniejsze kawałki i polej sosem.
- Udekoruj świeżo mielonym pieprzem, odrobiną oleju lubczykowego i posiekanym szczypiorkiem.