Śledzie z marchewką i rodzynkami. Idealny przepis na święta
Śledzie w różnym wydaniu od lat goszczą na naszych świątecznych stołach. Dzisiaj mamy dla Ciebie pyszną i prostą propozycję na śledzia z marchewką i rodzynkami.
Śledź na święta
Śledź pod pierzynką z marchewki to pyszny przepis. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, a jego przygotowanie zajmie Ci tylko chwilę. Marchewkę przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips, dzięki czemu zaoszczędziliśmy czas na krojeniu i tarciu na tarce.
Jakie śledzie wybrać?
W tym przepisie najlepiej sprawdzą się znane i lubiane matjasy. Niestety, nie zawsze są one dostępne. Sięgnij wtedy po solone śledzie a`la Matjas. W tym przepisie możesz użyć więcej śledzi niż my, jeśli jesteś ich fanem.
Takie śledzie z marchewką i rodzynkami zdecydowanie przypadną do gustu wszystkim fanom słodko-kwaśnych połączeń. Świetnie sprawdzą się w roli przystawki, nie tylko na Wigilię.
Składniki
- 400 g solonych śledzi a'la Matjas
- 3 cebule
- 2-3 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka ziaren angielskich
- 2 liście laurowe
- 1/4 szklanki rodzynek
- 200 ml bulionu
Śledzie
Zacznijmy od przygotowania śledzi.
Filety śledziowe a'la Matjas mocz w zimnej wodzie przez ok. 6 godzin, zmieniając ją co dwie godziny. Sprawdzaj przy tym, czy są już dla Ciebie odpowiednio słone. Dzięki moczeniu pozbywamy się ostrego, rybiego zapachu i jednocześnie usuwamy nadmiar soli.
Po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym i podziel śledzie na mniejsze kawałki.
Marchewkowa pierzynka
Czas przygotować marchewkową pierzynkę, pod którą schowają się przygotowane wcześniej filety śledziowe.
Marchewkę obierz i umyj. Zamień je na spiralki przy pomocy Zoodlera.
Przygotuj głęboką patelnię lub rondel. Włóż do niego zzoodlowaną marchewkę, pokrojone w cienkie pióra cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj koncentrat pomidorowy. Dolej bulion i dopraw cukrem, dorzuć też ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem i wrzuć rodzynki. Gotuj przez ok. 20 minut.
Po dwudziestu minutach gotowania nasza marchewka pierzynka jest już gotowa. Połącz mieszankę ze śledziem i dokładnie wymieszaj.
Gotowe!
Nasz śledź z marchewką i rodzynkami jest już gotowy.
Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się "przegryzą". Idealnie sprawdzi się w roli przekąski na wigilijnym stole.
Smacznego!