Śledzie z marchewką i rodzynkami. Idealny przepis na święta

Śledzie w różnym wydaniu od lat goszczą na naszych świątecznych stołach. Dzisiaj mamy dla Ciebie pyszną i prostą propozycję na śledzia z marchewką i rodzynkami.

Obrazek
Ewa

Śledź na święta

Śledź pod pierzynką z marchewki to pyszny przepis. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, a jego przygotowanie zajmie Ci tylko chwilę. Marchewkę przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips, dzięki czemu zaoszczędziliśmy czas na krojeniu i tarciu na tarce.

Jakie śledzie wybrać?

W tym przepisie najlepiej sprawdzą się znane i lubiane matjasy. Niestety, nie zawsze są one dostępne. Sięgnij wtedy po solone śledzie a`la Matjas. W tym przepisie możesz użyć więcej śledzi niż my, jeśli jesteś ich fanem.

Takie śledzie z marchewką i rodzynkami zdecydowanie przypadną do gustu wszystkim fanom słodko-kwaśnych połączeń. Świetnie sprawdzą się w roli przystawki, nie tylko na Wigilię.

Składniki

  1. 400 g solonych śledzi a'la Matjas
  2. 3 cebule
  3. 2-3 marchewki
  4. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  5. 4 łyżki oleju roślinnego
  6. 2 łyżki cukru
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu
  8. 1 łyżeczka soli
  9. 1-2 ząbki czosnku
  10. kilka ziaren angielskich
  11. 2 liście laurowe
  12. 1/4 szklanki rodzynek
  13. 200 ml bulionu

Śledzie

Zacznijmy od przygotowania śledzi.

Filety śledziowe a'la Matjas mocz w zimnej wodzie przez ok. 6 godzin, zmieniając ją co dwie godziny. Sprawdzaj przy tym, czy są już dla Ciebie odpowiednio słone. Dzięki moczeniu pozbywamy się ostrego, rybiego zapachu i jednocześnie usuwamy nadmiar soli.

Po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym i podziel śledzie na mniejsze kawałki.

Marchewkowa pierzynka

Czas przygotować marchewkową pierzynkę, pod którą schowają się przygotowane wcześniej filety śledziowe.

Marchewkę obierz i umyj. Zamień je na spiralki przy pomocy Zoodlera.

Przygotuj głęboką patelnię lub rondel. Włóż do niego zzoodlowaną marchewkę, pokrojone w cienkie pióra cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj koncentrat pomidorowy. Dolej bulion i dopraw cukrem, dorzuć też ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem i wrzuć rodzynki. Gotuj przez ok. 20 minut.

Po dwudziestu minutach gotowania nasza marchewka pierzynka jest już gotowa. Połącz mieszankę ze śledziem i dokładnie wymieszaj.

Gotowe!

Nasz śledź z marchewką i rodzynkami jest już gotowy.

Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się "przegryzą". Idealnie sprawdzi się w roli przekąski na wigilijnym stole.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis