PrzepisŚledzie od Bożeny Dykiel. Takiego połączenia składników jeszcze nie widziałeś

Śledzie od Bożeny Dykiel. Takiego połączenia składników jeszcze nie widziałeś

Okazuje się, że śledzie to przysmak, który cieszy się popularnością, nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. Możesz je zjeść przy każdej okazji. Jeśli lubisz nietypowe opcje tej przekąski, to świetnie sprawdzą się tu śledzie z przepisu Bożeny Dykiel. Jak je zrobić?

Pyszności - fot. AKPA/Adobe Stock
Pyszności - fot. AKPA/Adobe Stock

27.02.2023 18:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dlaczego warto przygotować śledzie z przepisu Bożeny Dykiel?

Czas Wielkiego Postu to ten moment, kiedy to ryby i śledzie powracają do łask. Na te właśnie dania, najwięcej osób decyduje się przede wszystkim w piątki. Niektórzy sięgają po tradycyjne, a inni po nowoczesne i nietypowe receptury na dania z ryb, czy śledzie. Jesteś fanem śledzi i chcesz przyrządzić je w dość nietypowy sposób, to śledzie z przepisu Bożeny Dykiel sprawdzą się idealnie. Dlaczego?

Śledzie - Pyszności; Foto: Canva
Śledzie - Pyszności; Foto: Canva

Ta popularna aktorka i gwiazda serialu "Na wspólnej" do swoich śledzi dodaje nietypowy składnik w postaci kolendry. Efekt zaskakuje od pierwszego kęsa, a takiego połączenia składników z pewnością jeszcze nie widziałeś i nie próbowałeś. Oprócz wspomnianej kolendry smak najzdrowszych ryb został wzbogacony o sok z cytryny, śmietanę i przyprawy. Jedno jest pewne — będzie naprawdę smacznie!

Jak zrobić śledzie z przepisu Bożeny Dykiel?

Warto pamiętać, że śledzie uznawane są za jedne z najzdrowszych ryb. Dlatego też dobrze jest po nie sięgać, gdy tylko najdzie cię na nie ochota. W takim wydaniu smakują wspaniale. Zobacz, jak zrobić tę smaczną, rybną przekąskę z przepisu gwiazdy.

Składniki:

  • około kilograma filetów śledziowych
  • świeże ziarna kolendry
  • nieduża cytryna
  • cukier i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • śmietana 18 proc. lub jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

Decydując się na śledzie z przepisu Bożeny Dykiel, musisz rozpocząć od ich odpowiedniego namoczenia. Najlepiej sprawdzi się tu mleko. Po namaczaniu dobrze jest odpowiednio osuszyć filety i następnie pokroić je na kawałki. Przełóż je do miski, skrop sokiem z cytryny oraz posyp cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Kolejny krok to tajemnicza kolendra. Utłucz nią w moździerzu i dopraw nią śledzie.

Jak długo można przechowywać śledzie- Pyszności/ źródło: Canva
Jak długo można przechowywać śledzie- Pyszności/ źródło: Canva

Przykryj naczynie ze śledziami na około godzinę, by odpowiednio się zamarynowały. Po tym czasie, przełóż rybę do słoika i zalej ją oliwą z oliwek. Zakręć i przechowuj w lodówce. Przed podaniem, dobrze jest podkreślić smak śledzi, dodając odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego.

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chrupiące frytki z tysiącami warstw: