Słodki przekładaniec bez pieczenia

Słodkości to nasza ogromna słabość i doskonale o tym wiecie :) Dziś po raz kolejny przychodzimy do Was z pomysłem na pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Tego nie możecie przegapić :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 l mleko
  2. 2 szt. żółtka
  3. 200 g powidła śliwkowe
  4. 3 łyżki mąka pszenna
  5. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  6. 3 łyżki cukier puder
  7. 8 g cukier wanilinowy
  8. 200 g masło miękkie
  9. 450 g masa kajmakowa
  10. 50 g orzechy pekan posiekane
  11. 450 g herbatniki kakaowe
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą część mleka, żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier puder i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Resztę mleka zagotuj, a po chwili dodaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Kiedy krem zgęstnieje, odstaw go na bok do ostudzenia.

Obrazek

3. Miękkie masło utrzyj w mikserze. Następnie zacznij dodawać przestudzony krem.

Obrazek

4. 2/3 powstałej masy przełóż do miski. Pozostałą część połącz z masą kajmakową.

Obrazek

5. Do powstałej masy dodaj posiekane orzechy pekan. I dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. W formie ułóż pierwszą warstwę herbatników. Rozprowadź na niej część masy z kajmakiem i orzechami. Ponownie ułóż herbatniki.

Obrazek

7. Następnie stwórz warstwę z powideł śliwkowych i kolejny poziom z części masy, którą wcześniej odłożyłaś.

Obrazek

8. Stwórz kolejne warstwy w kolejności: herbatniki, masa z kajmakiem, herbatniki, biała masa. Deser chłodź min. 4 godziny.

Obrazek

9. Gotowe ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i malinami. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości