Słodki przekładaniec bez pieczenia

Słodkości to nasza ogromna słabość i doskonale o tym wiecie :) Dziś po raz kolejny przychodzimy do Was z pomysłem na pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Tego nie możecie przegapić :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 l mleko
  2. 2 szt. żółtka
  3. 200 g powidła śliwkowe
  4. 3 łyżki mąka pszenna
  5. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  6. 3 łyżki cukier puder
  7. 8 g cukier wanilinowy
  8. 200 g masło miękkie
  9. 450 g masa kajmakowa
  10. 50 g orzechy pekan posiekane
  11. 450 g herbatniki kakaowe
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą część mleka, żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier puder i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Resztę mleka zagotuj, a po chwili dodaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Kiedy krem zgęstnieje, odstaw go na bok do ostudzenia.

Obrazek

3. Miękkie masło utrzyj w mikserze. Następnie zacznij dodawać przestudzony krem.

Obrazek

4. 2/3 powstałej masy przełóż do miski. Pozostałą część połącz z masą kajmakową.

Obrazek

5. Do powstałej masy dodaj posiekane orzechy pekan. I dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. W formie ułóż pierwszą warstwę herbatników. Rozprowadź na niej część masy z kajmakiem i orzechami. Ponownie ułóż herbatniki.

Obrazek

7. Następnie stwórz warstwę z powideł śliwkowych i kolejny poziom z części masy, którą wcześniej odłożyłaś.

Obrazek

8. Stwórz kolejne warstwy w kolejności: herbatniki, masa z kajmakiem, herbatniki, biała masa. Deser chłodź min. 4 godziny.

Obrazek

9. Gotowe ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i malinami. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇