Słodkości to nasza ogromna słabość i doskonale o tym wiecie :) Dziś po raz kolejny przychodzimy do Was z pomysłem na pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Tego nie możecie przegapić :)
Składniki:
1 l mleko
2 szt. żółtka
200 g powidła śliwkowe
3 łyżki mąka pszenna
3 łyżki mąka ziemniaczana
3 łyżki cukier puder
8 g cukier wanilinowy
200 g masło miękkie
450 g masa kajmakowa
50 g orzechy pekan posiekane
450 g herbatniki kakaowe
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą część mleka, żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier puder i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
2. Resztę mleka zagotuj, a po chwili dodaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Kiedy krem zgęstnieje, odstaw go na bok do ostudzenia.
3. Miękkie masło utrzyj w mikserze. Następnie zacznij dodawać przestudzony krem.
4. 2/3 powstałej masy przełóż do miski. Pozostałą część połącz z masą kajmakową.
5. Do powstałej masy dodaj posiekane orzechy pekan. I dokładnie wymieszaj.
6. W formie ułóż pierwszą warstwę herbatników. Rozprowadź na niej część masy z kajmakiem i orzechami. Ponownie ułóż herbatniki.
7. Następnie stwórz warstwę z powideł śliwkowych i kolejny poziom z części masy, którą wcześniej odłożyłaś.
8. Stwórz kolejne warstwy w kolejności: herbatniki, masa z kajmakiem, herbatniki, biała masa. Deser chłodź min. 4 godziny.
9. Gotowe ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i malinami. Smacznego!