PrzepisDeserySłodki przekładaniec bez pieczenia

Słodki przekładaniec bez pieczenia

Słodki przekładaniec bez pieczenia
Pyszności

17.01.2018 17:00, aktual.: 17.01.2018 17:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Słodkości to nasza ogromna słabość i doskonale o tym wiecie :) Dziś po raz kolejny przychodzimy do Was z pomysłem na pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Tego nie możecie przegapić :)

Składniki:

  1. 1 l mleko
  2. 2 szt. żółtka
  3. 200 g powidła śliwkowe
  4. 3 łyżki mąka pszenna
  5. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  6. 3 łyżki cukier puder
  7. 8 g cukier wanilinowy
  8. 200 g masło miękkie
  9. 450 g masa kajmakowa
  10. 50 g orzechy pekan posiekane
  11. 450 g herbatniki kakaowe
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą część mleka, żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier puder i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Resztę mleka zagotuj, a po chwili dodaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Kiedy krem zgęstnieje, odstaw go na bok do ostudzenia.

Obraz

3. Miękkie masło utrzyj w mikserze. Następnie zacznij dodawać przestudzony krem.

Obraz

4. 2/3 powstałej masy przełóż do miski. Pozostałą część połącz z masą kajmakową.

Obraz

5. Do powstałej masy dodaj posiekane orzechy pekan. I dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. W formie ułóż pierwszą warstwę herbatników. Rozprowadź na niej część masy z kajmakiem i orzechami. Ponownie ułóż herbatniki.

Obraz

7. Następnie stwórz warstwę z powideł śliwkowych i kolejny poziom z części masy, którą wcześniej odłożyłaś.

Obraz

8. Stwórz kolejne warstwy w kolejności: herbatniki, masa z kajmakiem, herbatniki, biała masa. Deser chłodź min. 4 godziny.

Obraz

9. Gotowe ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i malinami. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także