Słona tarta półkrucha z bakłażanem

Tym razem przygotowaliśmy dla Was danie z bakłażanem. Będzie to pyszna słona tarta półkrucha, której nie sposób odmówić. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 1 1/4 szkl. mąka krupczatka
  2. 80 g masło schłodzone
  3. 1/4 szkl. jogurt naturalny
  4. 1/4 szkl. zimna woda
  5. 1 szczypta sól
  6. 2 łyżeczki sok z cytryny

Dodatki

  1. 1-2 szt. ząbki czosnku
  2. 1 łyżka zioła prowansalskie
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 1/2 szt. bakłażan
  6. 3 szt. jajka
  7. 150 g ser feta
  8. 3/4 szkl. ser parmezan starty

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia na stolnicy: mąki, masła, soli. Następnie dodaj jogurt naturalny, wodę i sok z cytryny.

Obrazek

2. Z mieszanki uformuj ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.

Obrazek

3. W międzyczasie podziel w pionowe słupki bakłażan.

Obrazek

4. W misce umieść jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek i czosnek. Po połączeniu składników dodaj fetę i parmezan.

Obrazek

5. Rozwałkuj wcześniej przygotowaną tartę i umieść ją w formie. Na wierzchu ułóż słupki bakłażana, a pomiędzy kolejnymi kawałkami warzywa dodaj jajeczny farsz.

Obrazek

6. Zagnieć boki tarty do środka i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy