PrzepisSłona tarta półkrucha z bakłażanem

Słona tarta półkrucha z bakłażanem

Tym razem przygotowaliśmy dla Was danie z bakłażanem. Będzie to pyszna słona tarta półkrucha, której nie sposób odmówić. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?

Słona tarta półkrucha z bakłażanem
Pyszności

06.11.2019 | aktual.: 12.11.2019 11:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Ciasto

  1. 1 1/4 szkl. mąka krupczatka
  2. 80 g masło schłodzone
  3. 1/4 szkl. jogurt naturalny
  4. 1/4 szkl. zimna woda
  5. 1 szczypta sól
  6. 2 łyżeczki sok z cytryny

Dodatki

  1. 1-2 szt. ząbki czosnku
  2. 1 łyżka zioła prowansalskie
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 1/2 szt. bakłażan
  6. 3 szt. jajka
  7. 150 g ser feta
  8. 3/4 szkl. ser parmezan starty

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia na stolnicy: mąki, masła, soli. Następnie dodaj jogurt naturalny, wodę i sok z cytryny.

Obraz

2. Z mieszanki uformuj ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.

Obraz

3. W międzyczasie podziel w pionowe słupki bakłażan.

Obraz

4. W misce umieść jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek i czosnek. Po połączeniu składników dodaj fetę i parmezan.

Obraz

5. Rozwałkuj wcześniej przygotowaną tartę i umieść ją w formie. Na wierzchu ułóż słupki bakłażana, a pomiędzy kolejnymi kawałkami warzywa dodaj jajeczny farsz.

Obraz

6. Zagnieć boki tarty do środka i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

7. I gotowe!

Obraz