Tym razem przygotowaliśmy dla Was danie z bakłażanem. Będzie to pyszna słona tarta półkrucha, której nie sposób odmówić. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?
Składniki:
Ciasto
1 1/4 szkl. mąka krupczatka
80 g masło schłodzone
1/4 szkl. jogurt naturalny
1/4 szkl. zimna woda
1 szczypta sól
2 łyżeczki sok z cytryny
Dodatki
1-2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka zioła prowansalskie
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1/2 szt. bakłażan
3 szt. jajka
150 g ser feta
3/4 szkl. ser parmezan starty
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od połączenia na stolnicy: mąki, masła, soli. Następnie dodaj jogurt naturalny, wodę i sok z cytryny.
2. Z mieszanki uformuj ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
3. W międzyczasie podziel w pionowe słupki bakłażan.
4. W misce umieść jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek i czosnek. Po połączeniu składników dodaj fetę i parmezan.
5. Rozwałkuj wcześniej przygotowaną tartę i umieść ją w formie. Na wierzchu ułóż słupki bakłażana, a pomiędzy kolejnymi kawałkami warzywa dodaj jajeczny farsz.
6. Zagnieć boki tarty do środka i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).