Słoneczne roladki ze schabu z marchewką i porem

Słoneczne roladki ze schabu to sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli szukasz inspiracji na obiad ze schabem w roli głównej, a znudziły Ci się już jego klasyczne odsłony, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Obrazek
Ewa

Pomysł na schab - jak zrobić roladki?

Takie roladki schabowe to dobry pomysł na „schabowego inaczej”. Chociaż bez wątpienia wiele osób kocha tradycyjne kotlety, to czasami każdemu przychodzi ochota na małą odmianę. Jeśli jednak nie jesteś fanem schabu, to śmiało możesz wymienić mięso na indyka czy kurczaka. To nietypowe nadzianie gra tutaj główną rolę.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że schab dzieli się na trzy części: przedni, środkowy i tylny. Z przedniego i tylnego schabu najczęściej przyrządza się kotlety. Środkowa część świetnie nadaje się do pieczeni i do takich potraw, jak nasz schab zapiekany. Schab środkowy jest dość tłusty, dzięki czemu podczas pieczenia zmniejszamy ryzyko, że się wysuszy.

Jak wybrać dobrej jakości schab do schabu z marchewką i porem? Spójrz na kolor. Im ciemniejsza barwa wieprzowiny, tym najprawdopodobniej mięso jest wyższej jakości i o bogatszym smaku. Jasny kolor może świadczyć o niskiej jakości, co będzie rzutowało na to, że łatwo będzie go wysuszyć w trakcie pieczenia.

W przygotowaniu warzyw do dzisiejszego obiadu pomógł nam Zoodler marki Philips.

Słoneczne roladki ze schabu - składniki

  • 4-5 plastrów schabu
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 małe marchewki
  • 1 mały por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. bułki tartej

Przepis na roladki ze schabu

Zacznijmy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej olej i dodaj umytego i pokrojonego pora. Przesmaż chwilę, mieszając łopatką. Następnie dodaj startą na średnich oczkach marchewkę i drobno posiekany czosnek. Przesmaż całość na patelni, pamiętając o mieszaniu.

Obrazek

Przypraw całość solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (świetne źródło witamin) oraz śmietanę i wymieszaj dokładnie całość.

Obrazek

Jak zrobić roladki ze schabu?

Farsz jest już prawie gotowy. Czas przejść do przygotowania mięsa. Plastry schabu rozbij na cieńsze kawałki przy pomocy kuchennego tłuczka. Dopraw je solą oraz pieprzem.

Obrazek

Na środek każdego kawałka schabu wyłóż przygotowaną wcześniej marchewkę z porem. Zawiń mięso w roladki

Obrazek

Panierowanie i smażenie

Następnie przejdź do panierowania. W trzech naczyniach umieść: mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Obtocz w nich roladki ze schabu.

Obrazek

Tak przygotowane kawałki mięsa smaż na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią z każdej strony.

Obrazek

Roladki ze schabu na obiad

Usmażone roladki podaj z ugotowanymi ziemniakami i prostą surówką. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej