Słoneczne roladki ze schabu z marchewką i porem
06.06.2022 11:25, aktual.: 18.09.2023 10:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Słoneczne roladki ze schabu to sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli szukasz inspiracji na obiad ze schabem w roli głównej, a znudziły Ci się już jego klasyczne odsłony, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Pomysł na schab - jak zrobić roladki?
Takie roladki schabowe to dobry pomysł na „schabowego inaczej”. Chociaż bez wątpienia wiele osób kocha tradycyjne kotlety, to czasami każdemu przychodzi ochota na małą odmianę. Jeśli jednak nie jesteś fanem schabu, to śmiało możesz wymienić mięso na indyka czy kurczaka. To nietypowe nadzianie gra tutaj główną rolę.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że schab dzieli się na trzy części: przedni, środkowy i tylny. Z przedniego i tylnego schabu najczęściej przyrządza się kotlety. Środkowa część świetnie nadaje się do pieczeni i do takich potraw, jak nasz schab zapiekany. Schab środkowy jest dość tłusty, dzięki czemu podczas pieczenia zmniejszamy ryzyko, że się wysuszy.
Jak wybrać dobrej jakości schab do schabu z marchewką i porem? Spójrz na kolor. Im ciemniejsza barwa wieprzowiny, tym najprawdopodobniej mięso jest wyższej jakości i o bogatszym smaku. Jasny kolor może świadczyć o niskiej jakości, co będzie rzutowało na to, że łatwo będzie go wysuszyć w trakcie pieczenia.
W przygotowaniu warzyw do dzisiejszego obiadu pomógł nam Zoodler marki Philips.
Słoneczne roladki ze schabu - składniki
- 4-5 plastrów schabu
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 małe marchewki
- 1 mały por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1/2 szkl. bułki tartej
Przepis na roladki ze schabu
Zacznijmy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej olej i dodaj umytego i pokrojonego pora. Przesmaż chwilę, mieszając łopatką. Następnie dodaj startą na średnich oczkach marchewkę i drobno posiekany czosnek. Przesmaż całość na patelni, pamiętając o mieszaniu.
Przypraw całość solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (świetne źródło witamin) oraz śmietanę i wymieszaj dokładnie całość.
Jak zrobić roladki ze schabu?
Farsz jest już prawie gotowy. Czas przejść do przygotowania mięsa. Plastry schabu rozbij na cieńsze kawałki przy pomocy kuchennego tłuczka. Dopraw je solą oraz pieprzem.
Na środek każdego kawałka schabu wyłóż przygotowaną wcześniej marchewkę z porem. Zawiń mięso w roladki
Panierowanie i smażenie
Następnie przejdź do panierowania. W trzech naczyniach umieść: mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Obtocz w nich roladki ze schabu.
Tak przygotowane kawałki mięsa smaż na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią z każdej strony.
Roladki ze schabu na obiad
Usmażone roladki podaj z ugotowanymi ziemniakami i prostą surówką. Smacznego!