PrzepisSmażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków

Smażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków

Smażona karkówka po diabelsku to pyszne oraz soczyste danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Sekret potrawy tkwi w marynacie powstałej na bazie m.in. majonezu oraz jajek. Dodatek ostrej papryki nada karkówce wyjątkowego charakteru. Poniżej zdradzamy jak wykonać tę wspaniałą potrawę.

Smażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

12.08.2022 | aktual.: 11.10.2023 08:08

Smażona karkówka

Karkówka - Pyszności
Karkówka - Pyszności

Dobrze usmażona karkówka rozpływa się w ustach. Jednak, aby to osiągnąć, warto uprzednio zamarynować mięso. Dodatek przypraw wzbogaci smak oraz aromat potrawy. W związku z tym polecamy dodać niewielką ilość ostrej papryki. Jeśli jednak wolisz łagodniejsze potrawy - nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej ulubionej przyprawy. Słodka papryka również wspaniale się tutaj sprawdzi.

Przepis na smażoną karkówkę

Karkówka na patelni - Pyszności
Karkówka na patelni - Pyszności

Smażona karkówka to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jednak warto ją wcześniej zaplanować, ponieważ marynowanie mięsa zajmuje około 3 dni. To właśnie dzięki temu potrawa jest taka wyjątkowa!

Składniki:1 kg karkówki

łyżka majonezu

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 - 2 łyżki ostrej papryki

1 łyżka pieprzu

4 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj mięso. W związku z tym umyj je, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój na plastry. Ich grubość powinna wynosić około 1,5 cm.

Do dużej miski wybij jajka. Następnie dodaj do nich majonez, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

W kolejnym kroku dokładnie pokryj marynatą mięso. Całość przykryj folią do żywności i odstaw do lodówki na około 3 dni. Dzięki temu gotowa potrawa będzie odznaczać się wyjątkową konsystencją. Usmażone mięso nie tylko będzie miękkie, ale również soczyste.

Po trzech dniach wyjmij mięso z lodówki. Następnie smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Smażona karkówka wspaniale smakuje w towarzystwie świeżej sałatki i pieczonych ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na szybki i prosty w wykonaniu obiad - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kremową zapiekankę z kurczakiem w pysznej marynacie krok po kroku. Zapiekanka zachwyci smakiem całą twoją rodzinę!

proste przepisyprzepisdomowe przepisy
Wybrane dla Ciebie