PrzepisSmażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków

Smażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków

Smażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

12.08.2022 15:12, aktual.: 11.10.2023 08:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Smażona karkówka po diabelsku to pyszne oraz soczyste danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Sekret potrawy tkwi w marynacie powstałej na bazie m.in. majonezu oraz jajek. Dodatek ostrej papryki nada karkówce wyjątkowego charakteru. Poniżej zdradzamy jak wykonać tę wspaniałą potrawę.

Smażona karkówka

Karkówka - Pyszności
Karkówka - Pyszności

Dobrze usmażona karkówka rozpływa się w ustach. Jednak, aby to osiągnąć, warto uprzednio zamarynować mięso. Dodatek przypraw wzbogaci smak oraz aromat potrawy. W związku z tym polecamy dodać niewielką ilość ostrej papryki. Jeśli jednak wolisz łagodniejsze potrawy - nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej ulubionej przyprawy. Słodka papryka również wspaniale się tutaj sprawdzi.

Przepis na smażoną karkówkę

Karkówka na patelni - Pyszności
Karkówka na patelni - Pyszności

Smażona karkówka to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jednak warto ją wcześniej zaplanować, ponieważ marynowanie mięsa zajmuje około 3 dni. To właśnie dzięki temu potrawa jest taka wyjątkowa!

Składniki:1 kg karkówki

łyżka majonezu

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 - 2 łyżki ostrej papryki

1 łyżka pieprzu

4 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj mięso. W związku z tym umyj je, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój na plastry. Ich grubość powinna wynosić około 1,5 cm.

Do dużej miski wybij jajka. Następnie dodaj do nich majonez, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

W kolejnym kroku dokładnie pokryj marynatą mięso. Całość przykryj folią do żywności i odstaw do lodówki na około 3 dni. Dzięki temu gotowa potrawa będzie odznaczać się wyjątkową konsystencją. Usmażone mięso nie tylko będzie miękkie, ale również soczyste.

Po trzech dniach wyjmij mięso z lodówki. Następnie smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Smażona karkówka wspaniale smakuje w towarzystwie świeżej sałatki i pieczonych ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na szybki i prosty w wykonaniu obiad - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kremową zapiekankę z kurczakiem w pysznej marynacie krok po kroku. Zapiekanka zachwyci smakiem całą twoją rodzinę!

proste przepisyprzepisdomowe przepisy