WAŻNE
TERAZ

Mapa edukacji zdrowotnej w Polsce. Mamy statystyki z kolejnych miast

Smażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków

Smażona karkówka po diabelsku to pyszne oraz soczyste danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Sekret potrawy tkwi w marynacie powstałej na bazie m.in. majonezu oraz jajek. Dodatek ostrej papryki nada karkówce wyjątkowego charakteru. Poniżej zdradzamy jak wykonać tę wspaniałą potrawę.

ObrazekSmażona karkówka po diabelsku - obiad dla fanów ostrych smaków - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Smażona karkówka

Obrazek
Karkówka - Pyszności

Dobrze usmażona karkówka rozpływa się w ustach. Jednak, aby to osiągnąć, warto uprzednio zamarynować mięso. Dodatek przypraw wzbogaci smak oraz aromat potrawy. W związku z tym polecamy dodać niewielką ilość ostrej papryki. Jeśli jednak wolisz łagodniejsze potrawy - nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej ulubionej przyprawy. Słodka papryka również wspaniale się tutaj sprawdzi.

Przepis na smażoną karkówkę

Obrazek
Karkówka na patelni - Pyszności

Smażona karkówka to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jednak warto ją wcześniej zaplanować, ponieważ marynowanie mięsa zajmuje około 3 dni. To właśnie dzięki temu potrawa jest taka wyjątkowa!

Składniki:1 kg karkówki

łyżka majonezu

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 - 2 łyżki ostrej papryki

1 łyżka pieprzu

4 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj mięso. W związku z tym umyj je, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój na plastry. Ich grubość powinna wynosić około 1,5 cm.

Do dużej miski wybij jajka. Następnie dodaj do nich majonez, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

W kolejnym kroku dokładnie pokryj marynatą mięso. Całość przykryj folią do żywności i odstaw do lodówki na około 3 dni. Dzięki temu gotowa potrawa będzie odznaczać się wyjątkową konsystencją. Usmażone mięso nie tylko będzie miękkie, ale również soczyste.

Po trzech dniach wyjmij mięso z lodówki. Następnie smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Smażona karkówka wspaniale smakuje w towarzystwie świeżej sałatki i pieczonych ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na szybki i prosty w wykonaniu obiad - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kremową zapiekankę z kurczakiem w pysznej marynacie krok po kroku. Zapiekanka zachwyci smakiem całą twoją rodzinę!

Wybrane dla Ciebie

Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory