Nieziemski ser w chrupiącej panierce. Obiad ekspresowy - znika z talerza tak szybko, jak się pojawia

Pyszny, rozpływający się smażony ser w chrupiącej panierce to najlepszy pomysł na błyskawiczny obiad. Po 10 minutach ląduje na talerzu.

Smażony ser- Pyszności/ źródło: CanvaSmażony ser- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Pomysł na tani obiad

Wracasz do domu po całym dniu pracy, zmęczony i głodny. Nie każdy ma ochotę wtedy przygotowywać skomplikowane potrawy i długo czekać na upieczenie mięsa. Moja mama miała genialne rozwiązanie w takiej sytuacji. Ser w panierce to prawdziwa rozpusta - jest dość kaloryczny, ale niesamowicie smaczny. Ciągnący się ser wypełnia nasze brzuchy dużą dawką radości i smaku, a przygotowanie takich kotletów zajmuje nie więcej niż 10 minut. Ostrzegamy - z talerza znika jeszcze szybciej.

Taki ser świetnie smakuje z sosem tatarskim, odrobiną żurawiny, sosem czosnkowym lub frytkami. Ten czeski klasyk od lat cieszy się ogromną popularnością u naszych sąsiadów- czas, aby zagościł w naszej kuchni.

Smażony ser

Składniki:

  • 400 gramów sera żółtego w kawałku
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • olej
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

Ser pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm. Obtocz je po kolei w mące, rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej. Następnie ponownie zanurz je w jajku i bułce. Dociśnij dobrze panierkę, aby przywarła do sera. Na patelni rozgrzej warstwę oleju i smaż kotlety z obu stron, aż panierka apetycznie się zarumieni. Usmażony ser odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami. Sam ser może być również świetną "wkładką" do domowych burgerów.

Smacznego!

Smażony ser- Pyszności/ źródło: Canva
Smażony ser- Pyszności/ źródło: Canva

Przepis na wyjątkowe ziemniaki z mięsem mielonym znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"