Nieziemski ser w chrupiącej panierce. Obiad ekspresowy - znika z talerza tak szybko, jak się pojawia
Pyszny, rozpływający się smażony ser w chrupiącej panierce to najlepszy pomysł na błyskawiczny obiad. Po 10 minutach ląduje na talerzu.
26.01.2023 10:00
Pomysł na tani obiad
Wracasz do domu po całym dniu pracy, zmęczony i głodny. Nie każdy ma ochotę wtedy przygotowywać skomplikowane potrawy i długo czekać na upieczenie mięsa. Moja mama miała genialne rozwiązanie w takiej sytuacji. Ser w panierce to prawdziwa rozpusta - jest dość kaloryczny, ale niesamowicie smaczny. Ciągnący się ser wypełnia nasze brzuchy dużą dawką radości i smaku, a przygotowanie takich kotletów zajmuje nie więcej niż 10 minut. Ostrzegamy - z talerza znika jeszcze szybciej.
Taki ser świetnie smakuje z sosem tatarskim, odrobiną żurawiny, sosem czosnkowym lub frytkami. Ten czeski klasyk od lat cieszy się ogromną popularnością u naszych sąsiadów- czas, aby zagościł w naszej kuchni.
Smażony ser
Składniki:
- 400 gramów sera żółtego w kawałku
- bułka tarta
- 2 jajka
- mąka pszenna
- olej
- ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Ser pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm. Obtocz je po kolei w mące, rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej. Następnie ponownie zanurz je w jajku i bułce. Dociśnij dobrze panierkę, aby przywarła do sera. Na patelni rozgrzej warstwę oleju i smaż kotlety z obu stron, aż panierka apetycznie się zarumieni. Usmażony ser odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami. Sam ser może być również świetną "wkładką" do domowych burgerów.
Smacznego!
Przepis na wyjątkowe ziemniaki z mięsem mielonym znajdziesz na naszym kanale YouTube