Śniadaniowy kwiatek z patelni. Prosty przepis na jajka

Śniadaniowy kwiatek to prosty patent na efektowne podanie śniadania. Jajka, parówki i warzywa zaserwowane w taki sposób robią wrażenie.

Śniadaniowy kwiatek z patelni- PysznościŚniadaniowy kwiatek z patelni- Pyszności
Ewa

Pomysł na ładne śniadanie

Wśród śniadań od lat królują jajka we wszelakiej postaci. Każdy z nas ma swoją ulubioną formę podania, która regularnie pojawia się w naszym menu. Jeśli szukasz małej odmiany, to mamy dziś dla ciebie prosty przepis. Standardowe składniki śniadaniowe podaliśmy w wyjątkowy sposób. Czasami wystarczy naprawdę mało wysiłku, żeby jajka, parówki i warzywa zaserwować w estetycznej formie. To również świetny patent dla rodziców niejadków.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Śniadaniowy kwiatek

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 5 parówek
  • 1/3 pomidora
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Parówki umieść między dwoma widelcami i natnij w harmonijkę. Dwa końce połącz ze sobą przy pomocy wykałaczki, tworząc kształt przypominający koło.

Obrazek
Śniadaniowy kwiatek- Pyszności

Oddziel białka od żółtek tak, aby żółtka pozostały w całości. Białka ubij razem z solą na białą pianę. Dodaj posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło i ułóż przygotowane wcześniej parówki. Na środku połóż kawałek pomidora i podsmaż składniki. Po chwili przewróć na drugą stronę.

Śniadaniowy kwiatek- Pyszności
Śniadaniowy kwiatek- Pyszności

Między parówki wyłóż ubitą pianę. Do środka parówkowych kółek dodaj odłożone wcześniej żółtka. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość na małym ogniu przez 15 minut. Dzięki temu białka się zetną, a żołtka pozostaną delikatnie płynne w środku.

Śniadaniowy kwiatek- Pyszności
Śniadaniowy kwiatek- Pyszności

Zawartość patelni przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem. Wokół białek ułóż plasterki ogórka. Całość możesz podać w towarzystwie świeżego pieczywa. Tak przygotowany posiłek świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja. Nie tylko cieszy oko, ale również bardzo dobrze smakuje.

Smacznego!

Śniadaniowy kwiatek- Pyszności
Śniadaniowy kwiatek- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis