Soczysty kurczak pieczony z warzywami - cały obiad na jednej blaszce
Kurczak pieczony z warzywami to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zaskakująca marynata z ketchupu, śmietany i przypraw sprawi, że mięso będzie idealnie soczyste i pełne smaku. Kurczaka upiekliśmy razem z warzywami, dzięki czemu powstało kompletne danie obiadowe. Wystarczy dorzucić ulubioną surówkę i podać pyszny obiad swoim bliskim.
12.07.2022 | aktual.: 15.09.2023 14:07
Pieczony kurczak to nasz sprawdzony przepis na obiad. Dzięki temu, że ma w sobie dużo mięsa- jest idealny, gdy robimy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się też, gdy brakuje nam pomysłu- kurczaka znają i lubią wszyscy, a dzięki różnym marynatom i kompozycjom przypraw można za każdym razem odkrywać go na nowo.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Kurczak pieczony z warzywami- składniki
1 kurczak
150 śmietany 18%
3 łyżki ketchupu
1,5 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli
Dodatki:
6 małych ziemniaków
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 czerwona cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
Przepis krok po kroku:
Kurczaka (najlepiej takiego, którego waga nie przekracza 2 kg). Rozetnij go na pół.
Przejdź do przygotowania marynaty. Do miski przełóż śmietanę i dodaj ketchup. Następnie dodaj przyprawy: zioła prowansalskie, słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły.
Gotową marynatą posmaruj kurczaka z obu stron. Pomocny z pewnością będzie silikonowy pędzelek. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z dwóch stron.
Obsmażone mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Dodatkiem do naszego mięsa będą pieczone warzywa. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Dodaj do nich pokrojoną w kawałki czerwoną paprykę, plasterki marchewki i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Całość polej olejem lub oliwą i dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, żeby warzywa był równomiernie otulone przyprawami i oliwą.
Tak przygotowane warzywa dodaj do podpieczonego kurczaka i wstaw do piekarnika na kolejne 40 minut (również w 170 stopniach Celsjusza). Podawaj na ciepło. Smacznego!