Soczysty kurczak w panierce. Sekretny trik z wykałaczkami działa cuda
Soczysty kurczak w panierce to propozycja na obiad dla całej rodziny. Różni się nieco od tradycyjnego przepisu. Mięso całą noc spędza w marynacie, dzięki czemu ma w sobie jeszcze więcej smaku. Przed przyrządzeniem nasiąka cudowną marynatą, która dzięki wykałaczkom dociera do najgłębszych warstw mięsa.
09.06.2022 | aktual.: 09.06.2022 12:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwaga - za przygotowanie tego kurczaka zabierz się sporo wcześniej! Potrzebuje nieco więcej przygotowań.
Jak wybrać najlepszego kurczaka?
Jeśli chcesz kupić dobrego kurczaka w całości do tego przepisu- zwróć uwagę na mięso. Powinno być różowe, a w opakowaniu lepiej żeby nie było płynu. Unikaj kolorów białych, śnieżnobiałych, w odcieniach szarych i niebieskich. Może to świadczyć o tym, że kurczak jest już po przejściach. Do pieczenia w całości najlepiej sprawdzą się okazy ważące do 2 kg. Podczas przygotowania mięsa sprawdź, czy w środku kurczaka nie pozostały wnętrzności.
Soczysty kurczak w panierce - przepis
- około 60 wykałaczek
- 1 cały kurczak
- 750 g jogurtu naturalnego
Wywar:
- 5 litrów wody
- 1 główka czosnku
- 1 korzeń świeżego imbiru
- 3-4 papryczki chili
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka goździków
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1/3 szkl. soli
Panierka
- 8 jajek
- 500 g bułki tartej
- 5 łyżek słodkiej papryki
- 1/2 szkl. sezamu
- 5 łyżek soli
+ około 5 litrów oleju roślinnego do smażenia
Przepis na soczystego kurczaka w całości
W kurczaka wbij wykałaczki na całej powierzchni i przełóż mięso do miski.
Mięso w misce zalej jogurtem naturalnym i wstaw do lodówki na całą noc. Przejdź do przygotowania wywaru: do wody dodaj wszystkie składniki i gotuj przez godzinę. Kolendrę możesz związać sznurkiem lub nitką - łatwiej będzie Ci ją później wyciągnąć z wywaru.
Do przygotowanego wywaru włóż kurczaka z jogurtem i wstaw do lodówki na całą noc.
Pieczenie kurczaka w całości
Następnego dnia wyjmij kurczaka z marynaty i wyciągnij wykałaczki. Do dużego naczynia (np. formy do pieczenia) wbij jajka i roztrzep. Do drugiego wsyp bułkę tartą, sezam, słodką paprykę oraz sól. Wymieszaj przyprawy i opanieruj kurczaka, zaczynając oczywiście od zanurzenia w jajku.
Włóż kurczaka do rozgrzanego tłuszczu i smaż kurczaka aż będzie rumiany.
Następnie przełóż mięso na blaszkę i piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.
Soczysty kurczak w całości
Soczysty kurczak z chrupiącą panierką jest już gotowy. Podawaj go w towarzystwie ulubionej sałatki i z dodatkiem ziemniaków, frytek lub ryżu. Smacznego!