Soczysty łosoś z grilla z aromatycznymi warzywami. Sekret smaku tkwi w marynacie
Grillowany łosoś to przepis na pyszny i zdrowy obiad. Prosta marynata sprawi, że nawet warzywa szybko znikną z talerza.
Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą na naszych talerzach. Ten przepis może to szybko zmienić. Grillowany łosoś jest idealne soczysty i pełen smaku, a kolorowe warzywa dopełniają dzieła. Cały obiad przygotujesz w jednym urządzeniu, dzięki czemu oszczędzisz czas i nie włożysz za dużo wysiłku w przygotowanie. To danie sprawdzi się na rodzinne spotkania, codzienne obiady i specjalne okazje.
Urządzenie OptiGrill marki Tefal umożliwia grillowanie z wykorzystaniem dwóch płyt w tym samym czasie. Na jednej dochodzi powoli aromatyczny łosoś, na drugiej pieką się otulone marynatą warzywa. Sezon grillowy może trwać wtedy przez cały rok.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany łosoś z aromatycznymi warzywami
Grillowany łosoś z warzywami
Łosoś i warzywa nie muszą być połączeniem nudnym i sztampowym. Wystarczy sięgnąć po odpowiednią marynatę, która wydobędzie z pieczonych warzyw i ryby wszystko to, co najlepsze. Oliwa z oliwek nadaje bogaty, aksamitny smak, cytryna wnosi świeżość i lekkość, a czosnek wprowadza pikantną nutę. Nie potrzeba wiele, by oczarować smakiem.
Składniki:
- 500 g fileta z łososia,
- 1 duża cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona cebula.
Marynata:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od przygotowania marynaty. Do miseczki wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość.
Uwaga: pamiętaj o sparzeniu cytryny przed starciem skórki. Uważaj również, aby nie zetrzeć białych błon — mogą być one gorzkie.
Krok 2. Łososia podziel na porcje i posmaruj przygotowaną marynatą. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka.
Krok 3. Marchewkę, cukinię, cebulę oraz paprykę pokrój w niedużą kostkę. Do warzyw dodaj przygotowaną marynatę i dokładnie wymieszaj. Przełóż na grilla, wykorzystując do tego specjalną formę. Zamknij urządzenie i duś warzywa przez 15 minut.
Krok 4. Po tym czasie otwórz urządzenie i na drugiej płycie umieść kawałki łososia. Grilluj rybę przez kilka minut z obu stron.
Krok 5. Podpieczoną rybę przełóż do warzyw, zamknij OptiGrill i piecz jeszcze przez 5 minut. Na koniec możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!