Soczysty łosoś z grilla z aromatycznymi warzywami. Sekret smaku tkwi w marynacie

Grillowany łosoś to przepis na pyszny i zdrowy obiad. Prosta marynata sprawi, że nawet warzywa szybko znikną z talerza.

Grillowany łosoś z warzywamiGrillowany łosoś z warzywami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą na naszych talerzach. Ten przepis może to szybko zmienić. Grillowany łosoś jest idealne soczysty i pełen smaku, a kolorowe warzywa dopełniają dzieła. Cały obiad przygotujesz w jednym urządzeniu, dzięki czemu oszczędzisz czas i nie włożysz za dużo wysiłku w przygotowanie. To danie sprawdzi się na rodzinne spotkania, codzienne obiady i specjalne okazje.

Urządzenie OptiGrill marki Tefal umożliwia grillowanie z wykorzystaniem dwóch płyt w tym samym czasie. Na jednej dochodzi powoli aromatyczny łosoś, na drugiej pieką się otulone marynatą warzywa. Sezon grillowy może trwać wtedy przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany łosoś z aromatycznymi warzywami

Grillowany łosoś z warzywami

Łosoś i warzywa nie muszą być połączeniem nudnym i sztampowym. Wystarczy sięgnąć po odpowiednią marynatę, która wydobędzie z pieczonych warzyw i ryby wszystko to, co najlepsze. Oliwa z oliwek nadaje bogaty, aksamitny smak, cytryna wnosi świeżość i lekkość, a czosnek wprowadza pikantną nutę. Nie potrzeba wiele, by oczarować smakiem.

Składniki:

  • 500 g fileta z łososia,
  • 1 duża cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona cebula.

Marynata:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania marynaty. Do miseczki wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość.


Uwaga: pamiętaj o sparzeniu cytryny przed starciem skórki. Uważaj również, aby nie zetrzeć białych błon — mogą być one gorzkie.

Marynata do warzyw
Marynata do warzyw © Pyszności

Krok 2. Łososia podziel na porcje i posmaruj przygotowaną marynatą. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka.

Filety z łososia posmaruj marynatą
Filety z łososia posmaruj marynatą © Pyszności

Krok 3. Marchewkę, cukinię, cebulę oraz paprykę pokrój w niedużą kostkę. Do warzyw dodaj przygotowaną marynatę i dokładnie wymieszaj. Przełóż na grilla, wykorzystując do tego specjalną formę. Zamknij urządzenie i duś warzywa przez 15 minut.

Grillowanie warzyw
Grillowanie warzyw © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie otwórz urządzenie i na drugiej płycie umieść kawałki łososia. Grilluj rybę przez kilka minut z obu stron.

Grillowanie łososia
Grillowanie łososia © Pyszności

Krok 5. Podpieczoną rybę przełóż do warzyw, zamknij OptiGrill i piecz jeszcze przez 5 minut. Na koniec możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Soczysty łosoś z warzywami
Soczysty łosoś z warzywami © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯