Soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą. Przepis na coś pysznego
Schab pieczony w kapuście, przetykany plastrami chrupiącego boczku i cebuli to prosty i efektowny przepis na obiad. Mięso rozpływa się w ustach, a kapusta kiszona jest świetnym dodatkiem do obiadu. Przygotowanie tej potrawy jest naprawdę łatwe, a sama forma jej podania robi wrażenie.
21.11.2021 | aktual.: 23.02.2022 17:14
Przepis na soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą
Soczysty schab świetnie smakuje z ziemniakami lub kopytkami. Dzięki temu, że w kieszonki włożyliśmy boczek, to mięso nie jest suche. Tłuszcz pięknie wsiąka w struktury mięsa, a cebula nadaje wyjątkowego aromatu.
Przygotowując mięso do soczystego schabu pieczonego w kapuście z boczkiem i cebulą, pamiętaj, żeby nie odcinać fragmentów tłuszczu. To właśnie one zapobiegają wysuszeniu się schabu podczas pieczenia w piekarniku. Jeśli wybierzesz większy kawałek schabu, to pamiętaj o prostej zasadzie: 1 kg to 1 godzina w piekarniku. Dzięki temu Twój schab pieczony nie będzie suchy.
Jak dobrać do tego dobrą kapustę kiszoną? Po pierwsze, kapusta powinna być biała. Jeśli do przyspieszenia procesu naturalnej fermentacji producent dodaje octu, to zbrązowienie kapusty jest tego objawem. W składzie powinna być tylko kapusta i sól, która naturalnie konserwuje. Mogą pojawić się inne dodatki, na przykład marchewka, ale poza tym w składzie nie powinno być nic więcej.
Zerknij na nasz kanał Pyszności, żeby zobaczyć inne pomysły na dania ze schabem w roli głównej.
Poniżej przepis na soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą krok po kroku.
Składniki
Soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą – składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 300 g boczku
- 2 cebule
- 700 g kapusty kiszonej
Soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą. Zacznij od schabu
Kawałek schabu umyj krótko i osusz ręcznikiem papierowym.
Zrób w nim nacięcia tak, jak na zdjęciu poniżej. Powinny sięgać mniej więcej do 3/4 głębokości.
Schab przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Postaraj się zrobić to tak, żeby przyprawy równomiernie pokryły cały kawałek mięsa.
W powstałe kieszonki w schabie powtykaj plasterki cebuli i boczku.
Przygotuj formę do pieczenia
Przełóż schab do formy.
Obtocz go kapustą kiszoną i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 1,5 godziny, temp. 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie usuń folię i piecz bez przykrycia jeszcze 15 minut.
I gotowe
Twój soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą jest już gotowy.
Podawaj go z ziemniakami lub kopytkami. Kapusta, na której piekł się schab, będzie pysznym dodatkiem, który dopełni całość.