PoradyDo mięsa dodaję zawsze pół łyżeczki sody oczyszczonej. Jej działanie jest nieocenione

Do mięsa dodaję zawsze pół łyżeczki sody oczyszczonej. Jej działanie jest nieocenione

Soda oczyszczona jako dodatek do mięsa- Pyszności/ źródło: Canva
Soda oczyszczona jako dodatek do mięsa- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa
13.12.2022 13:14

Soda oczyszczona sprawdzi się nie tylko jako dodatek do wypieków. Dorzuć odrobinę do mielonego mięsa i zrób idealne, miękkie kotlety i pyszne sosy bolognese.

Jak przygotować mięso mielone

Na pierwszy rzut mielone mięso nie jest zbyt estetyczne. Podczas smażenia na dodatek robi się szare. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu możesz temu zapobiec. Do mielonej wołowiny dodaj odrobinę sody oczyszczonej. Pozwala ona zachować miękkość mięsa, jednocześnie przyspieszając apetyczne brązowienie. Soda oczyszczona (która jest zasadowa) podnosi pH mięsa, zapobiegając nadmiernemu wiązaniu białek. Dzięki temu mięso jest ładne i delikatne, jednocześnie nie traci ono aż tyle wody. Spaghetti bolognese będzie wyglądało apetycznie jeszcze przed podaniem!

Soda  oczyszczona w kuchni

Proszkiem do pieczenia można również nacierać inne mięsa lub dodawać do marynat. Nie przesadź z jego ilością, aby nie zdominowała smaku marynaty. Sody możemy używać do każdego rodzaju mięsa, niezależnie od sposobu obróbki termicznej. Jeśli chcesz je ugotować- dosyp pół łyżeczki na każdy litr wody. Dzięki temu mięso będzie miękkie i delikatne. Ten prosty patent uratuje nawet niezbyt miękkie steki. O sodzie nie zapomnij również podczas przygotowania dziczyzny i jagnięciny. Nie tylko zmiękczy mięso, ale również pozwoli zniwelować charakterystyczny, mocny zapach tych mięs.

Soda oczyszczona jako dodatek do mięsa- Pyszności/ źródło: Canva
Soda oczyszczona jako dodatek do mięsa- Pyszności/ źródło: Canva

Soda oczyszczona może być również dobrym zamiennikiem drożdży. Jeśli nie masz ich pod ręką, wymieszaj sodę i kwasek cytrynowy w proporcji 1:1 i dodaj do ciasta. Dodanie łyżeczki sody do gotujących się ziemniaków sprawi, że zachowają apetyczny, żółty kolor.

Szybkie gotowanie mięsa

Jeśli chcesz przyspieszyć proces gotowania mięsa w gulaszu, to dorzuć do pokrojonych kawałków pół łyżeczki sody.  Dzięki temu mięso, szczególnie wołowe, ale i każde inne zmięknie dużo szybciej.

23 genialne triki z jajkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także