Sok z selera naciowego, który ci posmakuje. Tak robi go Ewa Wachowicz

Zależy ci na tym, by oczyścić organizm z toksyn w stosunkowo krótkim czasie? Masz przynajmniej kilka możliwości, ale ta wydaje się być właściwa i najlepsza. Dobrze jest sięgnąć po takie napoje i koktajle, które zawierają w sobie sok z selera naciowego. Ten dodatek sprawi, że poczujesz się lepiej, a twój organizm ci za to podziękuje.

ObrazekAdobe Stock, Facebook
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Pomimo tego, że seler naciowy to warzywo, które ma dość specyficzny smak, to spożyty w formie koktajlu, z dodatkiem innych warzyw i owoców, smakuje naprawdę wyjątkowo. W jednym z odcinków swojego programu kulinarnego podkreśliła to Ewa Wachowicz - popularna jurorka i ekspertka kulinarna, która zaznaczyła, że sok z selera naciowego i jego właściwości korzystnie wpływają na organizm. To prosty i szybki sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn.

Sok z selera naciowego - właściwości. Dlaczego warto go pić?

Biorąc pod uwagę właściwości soku z selera naciowego, trzeba podkreślić, że jest to prosty w przygotowaniu napój i świetny środek do walki z wieloma problemami zdrowotnymi.

Wystarczy wspomnieć, że szklanka soku z selera naciowego wypita na czczo usuwa toksyny z organizmu i wspomaga odchudzanie. Pijąc sok z selera naciowego usuwasz zbędne produkty materii, przyspieszasz metabolizm, obniżasz ciśnienie krwi, poprawiasz kondycję swojej skóry i wzmacniasz odporność.

Obrazek
Seler naciowy - Pyszności; Foto Canva.com

Sok z selera naciowego i jego właściwości to również działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ten sok to również naturalny afrodyzjak i źródło cennych witamin i minerałów. Wystarczy wspomnieć, że picie soku z selera naciowego dostarcza organizmowi potas, sód, mangan, kwas foliowy, magnez, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, a także witamina A, C i K. Można go pić bez żadnych dodatków lub wzbogacony innymi warzywno-owocowymi dodatkami i przyprawami. W każdym wydaniu smakuje wspaniale.

Przepis na sok z selera naciowego - receptura Ewy Wachowicz

Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać seler naciowy w kuchni, to świetnym pomysłem podzieliła się z nami Ewa Wachowicz. Zaprezentowała ona przepis na koktajl z dodatkiem soku z selera naciowego. Jak zaznaczyła ekspertka kulinarna, to definicja zdrowia.

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • garść jarmużu
  • marchew
  • jabłko
  • 1 cm korzenia imbiru
  • ogórek zielony
  • pieprz
  • kurkuma.
Obrazek
Sok z selera naciowego - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Obierz wszystkie produkty, pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej lub zmiksuj w blenderze.
  2. Dopraw pieprzem i kurkumą. Napój jest gotowy!

Pamiętaj, że jeśli zależy ci na oczyszczeniu organizmu z toksyn, to w zupełności wystarczy tygodniowa kuracja. Koktajl z selera naciowego najlepiej pić na czczo. Po około miesiącu, z pewnością zauważysz również utratę wagi.

Szukasz inspiracji na obiad włoskim wydaniu? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na zupę lasagne:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach