Sok z selera naciowego, który ci posmakuje. Tak robi go Ewa Wachowicz
Zależy ci na tym, by oczyścić organizm z toksyn w stosunkowo krótkim czasie? Masz przynajmniej kilka możliwości, ale ta wydaje się być właściwa i najlepsza. Dobrze jest sięgnąć po takie napoje i koktajle, które zawierają w sobie sok z selera naciowego. Ten dodatek sprawi, że poczujesz się lepiej, a twój organizm ci za to podziękuje.
12.04.2023 | aktual.: 12.04.2023 15:57
Pomimo tego, że seler naciowy to warzywo, które ma dość specyficzny smak, to spożyty w formie koktajlu, z dodatkiem innych warzyw i owoców, smakuje naprawdę wyjątkowo. W jednym z odcinków swojego programu kulinarnego podkreśliła to Ewa Wachowicz - popularna jurorka i ekspertka kulinarna, która zaznaczyła, że sok z selera naciowego i jego właściwości korzystnie wpływają na organizm. To prosty i szybki sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn.
Sok z selera naciowego - właściwości. Dlaczego warto go pić?
Biorąc pod uwagę właściwości soku z selera naciowego, trzeba podkreślić, że jest to prosty w przygotowaniu napój i świetny środek do walki z wieloma problemami zdrowotnymi.
Wystarczy wspomnieć, że szklanka soku z selera naciowego wypita na czczo usuwa toksyny z organizmu i wspomaga odchudzanie. Pijąc sok z selera naciowego usuwasz zbędne produkty materii, przyspieszasz metabolizm, obniżasz ciśnienie krwi, poprawiasz kondycję swojej skóry i wzmacniasz odporność.
Sok z selera naciowego i jego właściwości to również działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ten sok to również naturalny afrodyzjak i źródło cennych witamin i minerałów. Wystarczy wspomnieć, że picie soku z selera naciowego dostarcza organizmowi potas, sód, mangan, kwas foliowy, magnez, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, a także witamina A, C i K. Można go pić bez żadnych dodatków lub wzbogacony innymi warzywno-owocowymi dodatkami i przyprawami. W każdym wydaniu smakuje wspaniale.
Przepis na sok z selera naciowego - receptura Ewy Wachowicz
Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać seler naciowy w kuchni, to świetnym pomysłem podzieliła się z nami Ewa Wachowicz. Zaprezentowała ona przepis na koktajl z dodatkiem soku z selera naciowego. Jak zaznaczyła ekspertka kulinarna, to definicja zdrowia.
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- garść jarmużu
- marchew
- jabłko
- 1 cm korzenia imbiru
- ogórek zielony
- pieprz
- kurkuma.
Sposób przygotowania:
- Obierz wszystkie produkty, pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej lub zmiksuj w blenderze.
- Dopraw pieprzem i kurkumą. Napój jest gotowy!
Pamiętaj, że jeśli zależy ci na oczyszczeniu organizmu z toksyn, to w zupełności wystarczy tygodniowa kuracja. Koktajl z selera naciowego najlepiej pić na czczo. Po około miesiącu, z pewnością zauważysz również utratę wagi.
Szukasz inspiracji na obiad włoskim wydaniu? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na zupę lasagne: