Nie tylko doprawianie potraw - sól w kuchni przyda się w niezwykły sposób
14.07.2022 14:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sól to składnik, który często używany jest w naszej kuchni. Zazwyczaj do przyprawiania wytrawnych potraw, rzadko dodajemy go do napojów i owoców - a szkoda. Zobaczcie do czego się sprawdzi!
Mleko
Jeśli chcemy, by ten produkt postał w naszej lodówce dłużej to dodajmy do niego szczyptę soli. Dzięki temu będzie świeże jeszcze kilka dni.
Jajka
Pewnie o tym sposobie już większość z nas słyszała, ale dodatek szczypty soli do ubijania jajek na sztywną pianę to podstawa udanego ciasta. Sól w tym wypadku jest niezastąpiona!
Sól w kompocie z jabłek
Co zrobić, żeby zachować smak i zapach jabłek podczas gotowania? Dodaj do nich odrobinę soli, a efekty przejdą twoje oczekiwania. Dzięki temu jabłka będą mieć obłędny smak i zapach, a w dodatku sprawia, że szybciej miękną i nie trzeba ich długo gotować.
Kawa i herbata
Otóż sól to składnik, który wzmocni nasz napar i wydobędzie z niego cały aromat, ale dodatkowo pozbawi go goryczy. Dla niektórych z nas ten posmak goryczki jest nierozłączną częścią kawy, innym natomiast przeszkadza, dlatego na przykład używają cukru, który zmienia smak napoju. Jeśli lubimy smak, kawy, ale przeszkadza nam goryczka- basiści radzą, by dodać właśnie sól.
Rabarbar
Rabarbar jest kwaśny i dodajesz bardzo dużo cukru? Sposobem na to jest dodanie soli. Posól lekko rabarbar, a dzięki temu nie będzie trzeba używać tak dużej ilości cukru.
Owoce cytrusowe i sól
Choć może wydać Ci się to absurdalne, użycie soli w kuchni sprawdza się nie tylko w przypadku pikantnych i ostrych dań. Sprawdzi się idealnie, gdy będziesz chciał rozsmakować się w owocach. Przyszło Ci kiedyś do głowy, żeby solić owoce? Taki zabieg sprawi, że wydobędzie z nich niepowtarzalny smak.
Oto inne nasz kuchenne triki, których możesz nie znać