Nie tylko doprawianie potraw - sól w kuchni przyda się w niezwykły sposób

Sól to składnik, który często używany jest w naszej kuchni. Zazwyczaj do przyprawiania wytrawnych potraw, rzadko dodajemy go do napojów i owoców - a szkoda. Zobaczcie do czego się sprawdzi!

Obrazek
Paulina
SKOMENTUJ

Mleko

Jeśli chcemy, by ten produkt postał w naszej lodówce dłużej to dodajmy do niego szczyptę soli.  Dzięki temu będzie świeże jeszcze kilka dni.

Obrazek
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jajka

Pewnie o tym sposobie już większość z nas słyszała, ale dodatek szczypty soli do ubijania jajek na sztywną pianę to podstawa udanego ciasta. Sól w tym wypadku jest niezastąpiona!

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sól w kompocie z jabłek

Co zrobić, żeby zachować smak i zapach jabłek podczas gotowania? Dodaj do nich odrobinę soli, a efekty przejdą twoje oczekiwania. Dzięki temu jabłka będą mieć obłędny smak i zapach, a w dodatku sprawia, że szybciej miękną i nie trzeba ich długo gotować.

Obrazek

Kawa i herbata

Otóż sól to składnik, który wzmocni nasz napar i wydobędzie z niego cały aromat, ale dodatkowo pozbawi go goryczy. Dla niektórych z nas ten posmak goryczki jest nierozłączną częścią kawy, innym natomiast przeszkadza, dlatego na przykład używają cukru, który zmienia smak napoju. Jeśli lubimy smak, kawy, ale przeszkadza nam goryczka- basiści radzą, by dodać właśnie sól.

Obrazek

Rabarbar

Rabarbar jest kwaśny i dodajesz bardzo dużo cukru? Sposobem na to jest dodanie soli.  Posól lekko rabarbar, a dzięki temu nie będzie trzeba używać tak dużej ilości cukru.

Obrazek
Rabarbar - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Owoce cytrusowe i sól

Choć może wydać Ci się to absurdalne, użycie soli w kuchni sprawdza się nie tylko w przypadku pikantnych i ostrych dań. Sprawdzi się idealnie, gdy będziesz chciał rozsmakować się w owocach. Przyszło Ci kiedyś do głowy, żeby solić owoce? Taki zabieg sprawi, że wydobędzie z nich niepowtarzalny smak.

Obrazek

Oto inne nasz kuchenne triki, których możesz nie znać

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza