Ten sos jest obłędnie pyszny. Czegoś takiego nigdy nie jadłeś

Wielbiciele steków znają zapewne klasyczny sos z pietruszki - chimichurri. Wywodzi się z Argentyny i jest nieodłącznym dodatkiem do słynnej na cały świat wołowiny. Towarzyszy też innym mięsom, a także sałatkom. My proponujemy jego spolszczoną wersję. Też jest pyszna. 

Sos chimichurri - Pyszności; źródło: AdobeSos chimichurri -Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

My, Polacy mamy swoje grillowanie, Argentyńczycy - asado. U nich tak jak u nas to rytuał i bardzo popularna forma spędzania wolnego. Podczas biesiad  jedzą ogromne ilości mięsa, które moczy się w specjalnym sosie zwanym słynnym chimichurri. Skomponowany jest z natki pietruszki, liści oregano, czosnku, papryczki chili. Dodaje się do niego również oliwę i ocet winny. Niektórzy dodają do niego także kolendrę.

Sos chimichurri -Pyszności; źródło: Adobe
Sos chimichurri -Pyszności; źródło: Adobe

My proponujemy dziś podkręconą wersję tego argentyńskiego klasyku. Polskie chimichurri z dodatkiem... kiszonych ogórków. Zrobienie sosu zajmie ci zaledwie kilka minut, a efekt będzie spektakularny. Koniecznie przygotuj go na najbliższego grilla.

Polskie chimichurri z ogórkiem - przepis

Składniki:

  • duży pęczek pietruszki
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki umyj, osusz i zetrzyj na pastę przy użyciu malaksera. Jeśli go nie posiadasz, możesz oczywiście natkę posieka ostrym nożem, ale bardzo drobno.
  2. Ogórki zetrzyj na mus i odciśnij większość wody na sicie. Czosnek także zetrzyj na pastę. Zmieszaj pietruszkę z ogórkiem oraz czosnkiem i dodaj pozostałe składniki.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj, czy nie trzeba sosu doprawić. Chimichurri powinien mieć zbalansowany smak, jednak smak kwaśny powinien być w nim dominujący.

Sprawdź również przepis na pieczeń wołową z ajvarem:

Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟