PrzepisTen sos jest obłędnie pyszny. Czegoś takiego nigdy nie jadłeś

Ten sos jest obłędnie pyszny. Czegoś takiego nigdy nie jadłeś

Wielbiciele steków znają zapewne klasyczny sos z pietruszki - chimichurri. Wywodzi się z Argentyny i jest nieodłącznym dodatkiem do słynnej na cały świat wołowiny. Towarzyszy też innym mięsom, a także sałatkom. My proponujemy jego spolszczoną wersję. Też jest pyszna. 

Sos chimichurri -Pyszności; źródło: Adobe
Sos chimichurri -Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

01.05.2023 | aktual.: 04.05.2023 16:31

My, Polacy mamy swoje grillowanie, Argentyńczycy - asado. U nich tak jak u nas to rytuał i bardzo popularna forma spędzania wolnego. Podczas biesiad  jedzą ogromne ilości mięsa, które moczy się w specjalnym sosie zwanym słynnym chimichurri. Skomponowany jest z natki pietruszki, liści oregano, czosnku, papryczki chili. Dodaje się do niego również oliwę i ocet winny. Niektórzy dodają do niego także kolendrę.

Sos chimichurri -Pyszności; źródło: Adobe
Sos chimichurri -Pyszności; źródło: Adobe

My proponujemy dziś podkręconą wersję tego argentyńskiego klasyku. Polskie chimichurri z dodatkiem... kiszonych ogórków. Zrobienie sosu zajmie ci zaledwie kilka minut, a efekt będzie spektakularny. Koniecznie przygotuj go na najbliższego grilla.

Polskie chimichurri z ogórkiem - przepis

Składniki:

  • duży pęczek pietruszki
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki umyj, osusz i zetrzyj na pastę przy użyciu malaksera. Jeśli go nie posiadasz, możesz oczywiście natkę posieka ostrym nożem, ale bardzo drobno.
  2. Ogórki zetrzyj na mus i odciśnij większość wody na sicie. Czosnek także zetrzyj na pastę. Zmieszaj pietruszkę z ogórkiem oraz czosnkiem i dodaj pozostałe składniki.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj, czy nie trzeba sosu doprawić. Chimichurri powinien mieć zbalansowany smak, jednak smak kwaśny powinien być w nim dominujący.

Sprawdź również przepis na pieczeń wołową z ajvarem:

Wybrane dla Ciebie