InspiracjeSekretny przepis Ani Lewandowskiej na bolognese, które nie tuczy!
Sekretny przepis Ani Lewandowskiej na bolognese, które nie tuczy!
Ania Lewandowska to znana w całej Polsce trenerka. Z jej produktów i diet korzystają tysiące użytkowników. Mamy dla Ciebie jej przepis na bolognese w odchudzonej wersji.
Ewa
15.01.2021 11:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 10 pomidorów
- 2 marchewki
- 1 szklanka kukurydzy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (do smażenia)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 250 ml bulionu
- 3 cukinie
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na maśle lub oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzuć przyprawy.
- Dodaj mięso i smaż razem.
- Wrzuć przecier, pokrojone w kostkę pomidory i wlej bulion.
- Duś pod przykryciem przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając.Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj kukurydzę i startą marchewkę. Gotuj jeszcze 5 minut. Możesz dorzucić opcjonalnie świeżą bazylię.
- Przy pomoy spiralnej końcówki, temperówki do warzyw lub Zoodlera potnij cukinię w nitki
- Wrzuć cukinię na rozgrzaną patelnię z odrobinę wody i gotuj chwilę na mocnym ogniu.
- Ugotowany makaron z cukinii przełóż na talerz i polej gotowym sosem.