Sekretny przepis Ani Lewandowskiej na bolognese, które nie tuczy!

Ania Lewandowska to znana w całej Polsce trenerka. Z jej produktów i diet korzystają tysiące użytkowników. Mamy dla Ciebie jej przepis na bolognese w odchudzonej wersji.

Obrazek
Ewa

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 10 pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (do smażenia)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml bulionu
  • 3 cukinie
  • sól i pieprz
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Na maśle lub oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzuć przyprawy.
  2. Dodaj mięso i smaż razem.
  3. Wrzuć przecier, pokrojone w kostkę pomidory i wlej bulion.
  4. Duś pod przykryciem przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając.Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodaj kukurydzę i startą marchewkę. Gotuj jeszcze 5 minut. Możesz dorzucić opcjonalnie świeżą bazylię.
  6. Przy pomoy spiralnej końcówki, temperówki do warzyw lub Zoodlera potnij cukinię w nitki
  7. Wrzuć cukinię na rozgrzaną patelnię z odrobinę wody i gotuj chwilę na mocnym ogniu.
  8. Ugotowany makaron z cukinii przełóż na talerz i polej gotowym sosem.
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu