Czy spaghetti można przygotować w wersji fit? Już zaraz przekonacie się, że istnieje taka możliwość. Co więcej, taka kombinacja zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale i smakiem. Wręcz idealne połączenie ❤
1 PORCJA: 490 g
Kalorie: 810 kcal
Białka: 36 g
Węglowodany: 18 g
Błonnik: 4 g
Tłuszcze: 70 g
Składniki:
100 g jarmuż
120 ml oliwa z oliwek
słonecznik do dekoracji
75 g orzeszki pini
3 łyżeczki parmezan
2 ząbki czosnek
2 łyżeczki sok z cytryny
2 szt. cukinia
1 szt. filet z kurczaka
2 łyżki sezam
1/2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą jarmuż, oliwę (80 ml) oraz orzeszki pini.
2. Jako kolejne składniki dodaj: parmezan, czosnek i sok z cytryny. Wszystkie składniki zblenduj. Zielone pesto jest już gotowe!
3. Teraz czas na filet z kurczaka. Podziel go na kawałki i wrzuć do miski. Następnie dodaj do niego oliwę, sezam oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż na patelni.
4. Na pustą patelnię wrzuć starte na tarku 2 cukinie. Po chwili dodaj łyżkę zielonego pesto i wcześniej przygotowanego kurczaka.