PrzepisTort spaghetti z kurczakiem

Tort spaghetti z kurczakiem

Tort spaghetti z kurczakiem
Ewa

03.02.2022 13:00, aktual.: 05.02.2022 12:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten przepis podbił Wasze serca na naszym koncie na Instagramie. Spaghetti z kurczakiem w formie tortu to coś, czym naprawdę zaskoczysz swoich gości. Takiej zapiekanki jeszcze nie widziałeś. Podane w ten sposób spaghetti zdecydowanie robi wrażenie. Wbrew pozorom, wcale nie wymaga aż tak dużo pracy.

Jeśli wolisz wybrać inny makaron, to nie ma najmniejszego problemu. Sprawdzi się również penne czy świderki, ale w wersji ze spaghetti prezentuje się najlepiej. Dzięki takiej formie zapiekanka makaronowa wygląda jak pyszny tort. Oczywiście, możesz podać to danie jako obiad. Cała rodzina będzie zachwycona!

Zastanawiasz się, jaki żółty ser wybrać? Świetnie sprawdzi się tutaj gouda lub cheddar. Jeśli chcesz sprawdzić, jak wybrać ser, przeczytaj ten artykuł.

Składniki

  1. 500 g makaronu spaghetti (ugotowany)
  2. 1 łyżeczka oregano
  3. 1 łyżeczka bazylii
  4. 1 łyżeczka pieprzu
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 5 jajek
  7. 1.5 szklanki parmezanu (jedna szklanka do makaronu)
  8. 1 szklanka śmietanki
  9. 12 plastrów żółtego sera
  10. 3 kurczaki w panierce
  11. 350 ml passaty pomidorowej
  12. 1 szklanka żółtego sera

Ugotowany makaron wymieszaj z przyprawami

Makaron spaghetti ugotuj al dente. Długość gotowania zależy od makaronu, więc sprawdź najlepiej na opakowaniu. Średnio jest to ok. 10 minut. Na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody i ok. 10 g soli.

Do ugotowanego makaronu dodaj szklankę startego parmezanu, oregano,bazylię, sól, pieprz i roztrzepane jajka. Pamiętaj, żeby przed dodaniem tych składników makaron wystudzić, bo jajko może się ściąć. Dołóż śmietankę i wymieszaj.

Obraz

Przygotuj formę do pieczenia

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jej dno wysyp pozostałym parmezanem (pół szklanki).

Obraz

Zacznij układanie składników w formie

Najlepiej sprawdzi się klasyczna panierka: mąka, jajko, bułka tarta. Piersi z kurczaka rozbij, przypraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i opanieruj. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem.

Połowę ugotowanego makaronu przełóż do formy. Połóż na niego połowę przygotowanych plasterków żółtego sera i panierowanego, usmażonego już kurczaka.

Obraz

Dodaj kolejną warstwę

Na filety z kurczaka połóż pozostałą część sera żółtego i drugą część makaronu.

Obraz

Dodaj passatę i żółty, tarty ser

Bezpośrednio na makaronie rozprowadź passatę pomidorową i dodaj tarty, żółty ser. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

Upieczony makaron udekoruj pomidorkami

Upieczony tort makaronowy z kurczakiem udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Podawaj na ciepło.

Obraz