Zapach przypalonej potrawy rozniósł się po całym domu? Ten patent zniweluje przykrą woń

Podczas pracy w kuchni czasami zdarzy nam się przypalić naszą potrawę. W konsekwencji zaczyna unosić się wyjątkowo nieprzyjemny zapach. Niekiedy przemieszcza się on nawet do jadalni, czy na korytarz. Jak w takim razie szybko usunąć zapach spalenizny? Okazuje się, że jest na to sposób!

ObrazekSposob na pozbycie się zapachu spalenizny z kuchni - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Przypalona potrawa

Obrazek
Przypalone ciastka - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas gotowania niekiedy zdarzy nam się przypalić nasze danie. W takiej sytuacji zaczyna unosić się wyjątkowo nieprzyjemny zapach. Zazwyczaj otwieramy wtedy okna i wystawiamy przypaloną potrawę na balkon. Jednak okazuje się, że jest na to jeszcze kilka świetnych sposobów. Dzięki temu usuniesz zapach spalenizny w ekspresowym tempie!

Jak usunąć zapach spalenizny?

Aby usunąć woń spalenizny, wystarczy użyć kilku podstawowych produktów. Okazuje się, że większość z nich często gości w naszej kuchni. Ocet, cytryna, czy soda oczyszczona pomogą ci w walce z nieprzyjemnym zapachem. Poniżej zdradzamy jak ich użyć.

  • Cytryna
Obrazek
Wyciskanie cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com

Wystarczy, że zagotujesz wodę w garnku, a następnie wlejesz do niej świeży sok z cytryny. Warto zaznaczyć, że niektórzy dodają także skórkę z cytryny. Całość gotuj około 20 - 30 minut. W ten sposób skutecznie usuniesz zapach spalenizny w kuchni. 

  • Ocet
Obrazek
Ocet w naczyniu - Pyszności; Foto: Canva.com

Ocet także świetnie zneutralizuje nieprzyjemną woń w twojej kuchni. Wystarczy, że dodasz go do gotującej się wody w garnku. Niestety składnik ten również odznacza się intensywnym zapachem. W związku z tym pamiętaj, aby nie gotować płynu za długo.

  • Soda oczyszczona

Jeśli chcesz usunąć zapach spalenizny, możesz także użyć sody oczyszczonej. W takiej sytuacji należy rozsypać produkt na talerzyku i odstawić na blat w kuchni. Niektórzy zamiast sody używają soli kuchennej. Oba produkty świetnie wchłaniają nieprzyjemną woń.

Obrazek
Soda oczyszczona w miseczce - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć oryginalnych wersji mizerii krok po kroku. Przygotujesz ją na słodko, słono, z octem i z ogórków kiszonych! Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej