Zapach przypalonej potrawy rozniósł się po całym domu? Ten patent zniweluje przykrą woń
Podczas pracy w kuchni czasami zdarzy nam się przypalić naszą potrawę. W konsekwencji zaczyna unosić się wyjątkowo nieprzyjemny zapach. Niekiedy przemieszcza się on nawet do jadalni, czy na korytarz. Jak w takim razie szybko usunąć zapach spalenizny? Okazuje się, że jest na to sposób!
16.09.2022 13:32
Przypalona potrawa
Podczas gotowania niekiedy zdarzy nam się przypalić nasze danie. W takiej sytuacji zaczyna unosić się wyjątkowo nieprzyjemny zapach. Zazwyczaj otwieramy wtedy okna i wystawiamy przypaloną potrawę na balkon. Jednak okazuje się, że jest na to jeszcze kilka świetnych sposobów. Dzięki temu usuniesz zapach spalenizny w ekspresowym tempie!
Jak usunąć zapach spalenizny?
Aby usunąć woń spalenizny, wystarczy użyć kilku podstawowych produktów. Okazuje się, że większość z nich często gości w naszej kuchni. Ocet, cytryna, czy soda oczyszczona pomogą ci w walce z nieprzyjemnym zapachem. Poniżej zdradzamy jak ich użyć.
- Cytryna
Wystarczy, że zagotujesz wodę w garnku, a następnie wlejesz do niej świeży sok z cytryny. Warto zaznaczyć, że niektórzy dodają także skórkę z cytryny. Całość gotuj około 20 - 30 minut. W ten sposób skutecznie usuniesz zapach spalenizny w kuchni.
- Ocet
Ocet także świetnie zneutralizuje nieprzyjemną woń w twojej kuchni. Wystarczy, że dodasz go do gotującej się wody w garnku. Niestety składnik ten również odznacza się intensywnym zapachem. W związku z tym pamiętaj, aby nie gotować płynu za długo.
- Soda oczyszczona
Jeśli chcesz usunąć zapach spalenizny, możesz także użyć sody oczyszczonej. W takiej sytuacji należy rozsypać produkt na talerzyku i odstawić na blat w kuchni. Niektórzy zamiast sody używają soli kuchennej. Oba produkty świetnie wchłaniają nieprzyjemną woń.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć oryginalnych wersji mizerii krok po kroku. Przygotujesz ją na słodko, słono, z octem i z ogórków kiszonych! Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.