Sprawdzony sposób na soczysty farsz w gołąbkach. Wystarczy nieco bulionu
07.06.2022 14:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pyszne gołąbki są prawdziwą gwiazdą naszej rodzimej kuchni. Natomiast nie zawsze wyjdą nam idealne. Czasami farsz robi się twardy i suchy, co zabiera całą przyjemność z jedzenia. Całe szczęście mamy sprawdzony sposób na soczysty farsz w gołąbkach, któremu nie sposób się oprzeć.
Sposób na soczysty farsz w gołąbkach
Mięso mielone, ryż i cebula – połączenie tych składników może okazać się suchą masą bez wyrazu, jeśli nie zadbamy o odpowiednie doprawienie. Co należy jeszcze dodać, żeby cieszyć się smakiem pysznych i soczystych gołąbków?Otóż idealnie sprawdzi się dodatek bulionu i kilku innych składników. Dodaj bulion nie tylko do duszenia potrawy, ale również do samego farszu - zanim umieścisz go w kapuście.
Przepis na gołąbki z soczystym farszem
Składniki:
- 700 g mielonej wieprzowiny
- 100 g ryżu
- 2 cebule
- 1 biała lub włoska kapusta
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub na mięsie
- 600 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- przyprawy:sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania:
Zaczynając od kapusty, najpierw należy zerwać wierzchnie liście i dokładnie je umyć. Następnie wytnij głąb i sparz kapustę we wrzątku. Gotuj przez około 10 minut na małym ogniu. Przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj przez ok. 5 minut. Wyjmij kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozbierz ją z liści. W czasie gotowania i studzenia kapusty przygotuj farsz. Mięso włóż do większej miski. Ryż ugotuj, ostudzić i dodaj do mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa z ryżem.
Dopraw przyprawami i dolej 150 ml bulionu do środka. Dzięki temu gołąbki staną się soczyste. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz zacznij wykładać na liście kapusty. Warto uformować z niego podłużne kotlety, dzięki czemu łatwiej będzie zawijać nasze gołąbki. Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty i na wierzchu ułóż gołąbki.
Zagotuj bulion, który został i zalej nim gołąbki. Pozostaw na gazie, przykryj i gotuj przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. Wywar z gołąbków przelej do innego garnka. Dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie przypraw resztą przypraw. Gołąbki możesz podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Inne sposoby na soczysty farsz w gołąbkach
Istnieją takie sposoby jak dodanie miętowego naparu do mięsnej masy. Dzięki temu farsz będzie nie tylko soczysty, ale i aromatyczny. Dodanie około 100 ml poprawi smak całego dania, a sam w sobie napar nie będzie wyczuwalny. Jest to również jakaś alternatywa, którą możemy przetestować w swojej kuchni zamiast bulionu.