Kapusta zrobiona w ten sposób jest obłędna. Będziesz robić zamiast gołąbków

Chrupiące spring rollsy z warzywnym farszem i prostym sosem to patent na pyszną przekąskę w stylu azjatyckim. Tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Spring rollsy- PysznościSpring rollsy - Pyszności
Ewa

Jedną z moich ulubionych przekąsek w azjatyckich restauracjach są chrupiące sajgonki. Niestety, ciężko trafić na dobre i świeże rollsy, które nie są zamówionym przez kucharza gotowcem z paczki. Znalazłam jednak rozwiązanie, które od razu przypadło do gustu całej mojej rodzinie: robię pyszne spring rolls sama w domu. Dzięki temu jestem pewna, co do jakości i składu, a jednocześnie oszczędzam pieniądze - to naprawdę niedroga w przygotowaniu przekąska. Podaję ją z prostym sosem z sosu sojowego oraz srirachy. Świetnie sprawdzą się również na imprezach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Spring rollsy z kapustą. Jak zrobić?

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 4 marchewki,
  • zielona cebulka,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól/pieprz do smaku,
  • 7 szt. papieru ryżowego.

Sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżka sosu sriracha.

Sposób przygotowania:

1. Zieloną cebulkę dokładnie myję i kroję wraz z większością białej części. Podsmażam chwilę na rozgrzanym oleju i wlewam roztrzepane jajka. Podsmażam tak, jak jajecznicę.

Obrazek
Spring rollsy- Pyszności

2. Młodą kapustę szatkuję i dorzucam na patelnię. Marchewkę obieram, ścieram na tarce i dorzucam do kapusty. Dokładnie mieszam zawartość patelni.

3. Gdy warzywa się podsmażą, dodaję do nich sos sojowy i doprawiam do smaku pieprzem oraz solą. Z ilością soli nie przesadzam, bo sam sos sojowy nadaje już odrobinę słonego smaku.

Farsz do sajgonków- Pyszności
Farsz do sajgonków- Pyszności

4. Arkusz papieru ryżowego zanurzam na chwilę w ciepłej wodzie. Przekładam na czystą deskę. Układam porcję przygotowanego farszu warzywnego i zawijam tak, jak gołąbki lub krokiety.

Jak zawijać spring rollsy- Pyszności
Jak zawijać spring rollsy- Pyszności

5. Spring rollsy podsmażam z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Możesz je również usmażyć w głębokim tłuszczu we frytkownicy - zmienią się wtedy w sajgonki.

6. Sos sojowy mieszam z wodą i sosem sriracha.

7. Gotowe roladki podaję z przygotowanym sosem. Smacznego!

Obrazek
Spring rollsy- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀