Kapusta zrobiona w ten sposób jest obłędna. Będziesz robić zamiast gołąbków
28.07.2023 11:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiące spring rollsy z warzywnym farszem i prostym sosem to patent na pyszną przekąskę w stylu azjatyckim. Tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Jedną z moich ulubionych przekąsek w azjatyckich restauracjach są chrupiące sajgonki. Niestety, ciężko trafić na dobre i świeże rollsy, które nie są zamówionym przez kucharza gotowcem z paczki. Znalazłam jednak rozwiązanie, które od razu przypadło do gustu całej mojej rodzinie: robię pyszne spring rolls sama w domu. Dzięki temu jestem pewna, co do jakości i składu, a jednocześnie oszczędzam pieniądze - to naprawdę niedroga w przygotowaniu przekąska. Podaję ją z prostym sosem z sosu sojowego oraz srirachy. Świetnie sprawdzą się również na imprezach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Spring rollsy z kapustą. Jak zrobić?
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 4 marchewki,
- zielona cebulka,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sól/pieprz do smaku,
- 7 szt. papieru ryżowego.
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżka sosu sriracha.
Sposób przygotowania:
1. Zieloną cebulkę dokładnie myję i kroję wraz z większością białej części. Podsmażam chwilę na rozgrzanym oleju i wlewam roztrzepane jajka. Podsmażam tak, jak jajecznicę.
2. Młodą kapustę szatkuję i dorzucam na patelnię. Marchewkę obieram, ścieram na tarce i dorzucam do kapusty. Dokładnie mieszam zawartość patelni.
3. Gdy warzywa się podsmażą, dodaję do nich sos sojowy i doprawiam do smaku pieprzem oraz solą. Z ilością soli nie przesadzam, bo sam sos sojowy nadaje już odrobinę słonego smaku.
4. Arkusz papieru ryżowego zanurzam na chwilę w ciepłej wodzie. Przekładam na czystą deskę. Układam porcję przygotowanego farszu warzywnego i zawijam tak, jak gołąbki lub krokiety.
5. Spring rollsy podsmażam z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Możesz je również usmażyć w głębokim tłuszczu we frytkownicy - zmienią się wtedy w sajgonki.
6. Sos sojowy mieszam z wodą i sosem sriracha.