Kapusta zrobiona w ten sposób jest obłędna. Będziesz robić zamiast gołąbków

Chrupiące spring rollsy z warzywnym farszem i prostym sosem to patent na pyszną przekąskę w stylu azjatyckim. Tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Spring rollsy- PysznościSpring rollsy - Pyszności
Ewa

Jedną z moich ulubionych przekąsek w azjatyckich restauracjach są chrupiące sajgonki. Niestety, ciężko trafić na dobre i świeże rollsy, które nie są zamówionym przez kucharza gotowcem z paczki. Znalazłam jednak rozwiązanie, które od razu przypadło do gustu całej mojej rodzinie: robię pyszne spring rolls sama w domu. Dzięki temu jestem pewna, co do jakości i składu, a jednocześnie oszczędzam pieniądze - to naprawdę niedroga w przygotowaniu przekąska. Podaję ją z prostym sosem z sosu sojowego oraz srirachy. Świetnie sprawdzą się również na imprezach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Spring rollsy z kapustą. Jak zrobić?

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 4 marchewki,
  • zielona cebulka,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól/pieprz do smaku,
  • 7 szt. papieru ryżowego.

Sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżka sosu sriracha.

Sposób przygotowania:

1. Zieloną cebulkę dokładnie myję i kroję wraz z większością białej części. Podsmażam chwilę na rozgrzanym oleju i wlewam roztrzepane jajka. Podsmażam tak, jak jajecznicę.

Obrazek
Spring rollsy- Pyszności

2. Młodą kapustę szatkuję i dorzucam na patelnię. Marchewkę obieram, ścieram na tarce i dorzucam do kapusty. Dokładnie mieszam zawartość patelni.

3. Gdy warzywa się podsmażą, dodaję do nich sos sojowy i doprawiam do smaku pieprzem oraz solą. Z ilością soli nie przesadzam, bo sam sos sojowy nadaje już odrobinę słonego smaku.

Farsz do sajgonków- Pyszności
Farsz do sajgonków- Pyszności

4. Arkusz papieru ryżowego zanurzam na chwilę w ciepłej wodzie. Przekładam na czystą deskę. Układam porcję przygotowanego farszu warzywnego i zawijam tak, jak gołąbki lub krokiety.

Jak zawijać spring rollsy- Pyszności
Jak zawijać spring rollsy- Pyszności

5. Spring rollsy podsmażam z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Możesz je również usmażyć w głębokim tłuszczu we frytkownicy - zmienią się wtedy w sajgonki.

6. Sos sojowy mieszam z wodą i sosem sriracha.

7. Gotowe roladki podaję z przygotowanym sosem. Smacznego!

Obrazek
Spring rollsy- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska