Sto razy smaczniejsze niż mielone i schabowe. Zrobisz z tanich składników

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Masz już dość ubijania schabowych i smażenia mielonych? Z nami przygotujesz genialny obiad bez grama mięsa. Kotlety z kalafiora to po prostu strzał w 10! Zresztą sam się o tym przekonaj i wykorzystaj nasz przepis jeszcze dziś.

ObrazekKotlety z kalafiora/źródło: ArtCookStudio/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Zawsze wychodzę z założenia, że w kuchni należy spróbować wszystkiego. Nie ma nic gorszego niż zamknięcie się na poznawanie nowych smaków i jedzenia na okrągło tego samego. Tylko nie zrozum mnie źle. Oczywiście uwielbiam rodzimą kuchnię z rosołem, bigosem, gołąbkami i schabowym na czele. Uważam jednak, że we wszystkim należy zachować umiar.

Dlatego dziś chciałabym zachęcić cię do wypróbowania pysznego i oryginalnego przepisu. Z naszą recepturą przygotujesz genialne kotlety bez grama mięsa. Jak to jest możliwe? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne! Zdradzę tylko, że to będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.

Oryginalny pomysł na obiad z kalafiorem w roli głównej!

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym podkreślić jedną rzecz. Ze względu na rosnące ceny produktów, coraz trudniej przygotować domowy obiad w rozsądnej cenie. Do tego, żeby jeszcze wszystkim smakował i nikt z domowników nie marudził nad talerzem. A jeśli przygotowanie całego dania będzie jeszcze szybkim i przyjemnym zajęciem, to czego chcieć więcej?

Tak się składa, że dzisiejsze kotlety z kalafiora spełniają wszystkie te kryteria. Są bardzo smaczne, a ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. Poradzi sobie z nimi nawet największy laik kulinarny. No i na koniec ważna informacja, Nasze kotleciki zrobisz dosłownie z kilku składników, dlatego ich przygotowanie nie wiąże się z dużymi kosztami. Czy to nie jest genialne?

Jak zrobić kotlety na bazie kalafiora?

Bazą naszego dzisiejszego przepisu jest oczywiście pyszny kalafior. Dlatego też kupując to warzywo, powinniśmy dokonać jak najlepszego wyboru. Po pierwsze, musimy zwrócić uwagę na jego kolor. Kupujemy tylko biały lub kremowy kalafior z zielonymi liśćmi. Co więcej, warzywo ma być twarde. Jeśli na kalafiorze zobaczysz jakieś plamki, lepiej zrezygnuj z zakupu.

Obrazek
Kalafior/źródło: Pixaline, pixabay

Oprócz kalafiora będziemy potrzebować jeszcze podstawowych produktów, które na pewno masz w kuchennej szafce. Dodatkowe wydatki więc ci nie grożą!

Składniki:

  • kalafior,
  • 3 jajka,
  • 1/3 szkl. bułki tartej (do kotlecików)
  • 1/4 szkl. natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • bułka tarta do panierki.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania kalafiora. W tym celu usuwamy liście i kroimy warzywo na mniejsze kawałki.
  2. Następnie wrzucamy je do solonej i gorącej wody, po czym gotujemy przez 10-15 minut.
  3. W międzyczasie kroimy drobno świeżą pietruszkę. Ja również lubię sobie odmierzyć dokładnie wszystkie produkty, aby mieć odpowiednie ilości od razu pod ręką.
  4. Ugotowane różyczki kalafiora po odcedzeniu i lekkim przestudzeniu, dokładnie rozdrabniamy.
  5. Dopiero teraz dodajemy pozostałe składniki, a mianowicie: jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, czosnek granulowany, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.
  6. Z powstałej mieszanki formujemy małe kotleciki, po czym obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni przez kilka minut.
  7. I to wszystko. Smacznego!

Jak sam widzisz, przygotowanie oryginalnego, smacznego i ciekawego obiadu jest jak najbardziej możliwe. Tym bardziej że jest to fenomenalna opcja na letni obiad. Kiedy na zewnątrz panują tropikalne upały, nikt z nas nie ma ochoty na ciężkie mięsne obiady. Dlatego też nasze kotlety na bazie kalafiora to genialna alternatywa, którą polecam wykorzystać jak najszybciej!

A jeśli szukasz więcej ciekawych pomysłów na obiad bez mięsa, sprawdź również:Chrupiące kotlety ziemniaczane z serem i pesto. Najlepszy przepis na wege kotlety

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak