PrzepisStokrotki - ciastka z ciasta francuskiego z cytrynowym kremem

Stokrotki - ciastka z ciasta francuskiego z cytrynowym kremem

Stokrotki - ciastka z ciasta francuskiego z cytrynowym kremem
Pyszności

17.04.2020 09:00, aktual.: 29.04.2020 14:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasta z ciasta francuskiego przybrały w naszej kuchni kształt uroczych stokrotek. Wręcz nie można oderwać od nich wzroku! A kiedy je skosztujesz, na pewno się w nich zakochasz.

Składniki:

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 1/2 szkl. woda
  3. 2/3 szkl. mleko
  4. 2/3 szkl. sok z cytryny
  5. 5 szt. żółtka
  6. 3 łyżki mąka kukurydziana
  7. 1 łyżka ekstrakt waniliowy
  8. 1 1/3 szkl. cukier
  9. 2 łyżki masło

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą wodę, mleko, mąkę kukurydzianą i cukier. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Po chwili dodaj sok z cytryny i zabierz garnek z palnika.

Obraz

3. Odlej z całości 1/3 szkl. i połącz mieszankę z żółtkami. Ponownie umieść garnek na palniku i zacznij dodawać powoli mieszankę z żółtkami.

Obraz

4. Na koniec dodaj masło i ekstrakt waniliowy. I krem cytrynowy jest już gotowy!

Obraz

5. Z ciasta francuskiego wytnij kwiatki.

Obraz

6. Następnie umieść je w formie na muffiny. Na wierzchu rozprowadź krem cytrynowy. Wstaw ciastka do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także