PrzepisStokrotki - ciastka z ciasta francuskiego z cytrynowym kremem
Stokrotki - ciastka z ciasta francuskiego z cytrynowym kremem
Ciasta z ciasta francuskiego przybrały w naszej kuchni kształt uroczych stokrotek. Wręcz nie można oderwać od nich wzroku! A kiedy je skosztujesz, na pewno się w nich zakochasz.
Pyszności
Składniki:
2 szt. ciasto francuskie
1/2 szkl. woda
2/3 szkl. mleko
2/3 szkl. sok z cytryny
5 szt. żółtka
3 łyżki mąka kukurydziana
1 łyżka ekstrakt waniliowy
1 1/3 szkl. cukier
2 łyżki masło
Sposób przygotowania:
1. W garnku połącz ze sobą wodę, mleko, mąkę kukurydzianą i cukier. Dokładnie wymieszaj.
2. Po chwili dodaj sok z cytryny i zabierz garnek z palnika.
3. Odlej z całości 1/3 szkl. i połącz mieszankę z żółtkami. Ponownie umieść garnek na palniku i zacznij dodawać powoli mieszankę z żółtkami.
4. Na koniec dodaj masło i ekstrakt waniliowy. I krem cytrynowy jest już gotowy!
5. Z ciasta francuskiego wytnij kwiatki.
6. Następnie umieść je w formie na muffiny. Na wierzchu rozprowadź krem cytrynowy. Wstaw ciastka do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).