Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych stożków chlebowych z nadzieniem. Wyglądają świetnie, ale smakują jeszcze lepiej!
Pyszności
Składniki:
4 szklanki mąka
1 1/2 łyżki cukier
len i sezam nasiona
nadzienie np. sałatka z tuńczyka
1 łyżeczka sól
25 g drożdże
50 ml woda ciepła
3 szt. jajka
2/3 szklanki mleko ciepłe
60 g mało roztopione
4 kawałki sreberko
4 kartki biały papier A4
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj do mieszaniny z mąką. Następnie dodaj 2 jajka, mleko i wszystko razem wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugniataj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Przykryj naczynie ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Każdą kartkę A4 zwiń w stożek, a wokół niej owiń sreberko tak, aby papier nie był widoczny.
3. Posyp stół mąką i przełóż na niego ciasto. Uformuj z niego długie rolki o długości ok. 80 cm. Każdą rolkę zawiń wokół stożka z papieru i folii aluminiowej.
4. Przełóż stożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nasmaruj je z wierzchu jajkiem i posyp nasionami lnu i sezamu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 16 minut.
5. Po 16 minutach wyjmij stożki z piekarnika i pozbądź się folii aluminiowej i papieru. Do ich środka nałóż nadzienie. My użyliśmy sałatki z tuńczyka.