Pyszna zawijana pizza
Pyszności
21.02.2017 17:00, aktual.: 31.05.2017 15:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie stromboli, czyli zawijanej pizzy z sosem marinara, serem, pieczarkami, salami, kukurydzą i szynką.
Składniki:
- 400 g ciasto drożdżowe przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ
- 1/2 szklanki sos marinara
- 1 1/2 szklanki ser żółty starty
- kilka szt. pieczarki pokrojone w plastry
- 12 plastrów salami
- 4 łyżki kukurydza
- 2 plastry szynka babuni
- 1 szt. jajko rozmieszane
- natka pietruszki posiekana
- parmezan starty
Sposób przygotowania:
1. Posyp blat mąką, a następnie rozwałkuj na nim ciasto drożdżowe. (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ)
2. Większą część ciasta nasmaruj sosem marinara, posyp startym żółtym serem. Następnie ułóż plastry pieczarek i salami. Posyp kukurydzą i ponownie startym żółtym serem. Na koniec ułóż plastry szynki babuni.
3. Zawiń ciasto w rulon i pozaginaj jego końce, aby farsz był szczelnie zamknięty.
4. Nasmaruj ciasto z wierzchu jajkiem i posyp posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem. Ponacinaj ciasto z wierzchu tak, jak na poniższym zdjęciu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni C i piecz przez 14 minut.
5. Po 14 minutach wyjmij gotowe stramboli z piekarnika i pokrój je na kawałki.
6. Smacznego!