PrzepisSuper puszysty sernik na piernikowym spodzie

Super puszysty sernik na piernikowym spodzie

W tym roku w każdym domu będzie królował super puszysty sernik na piernikowym spodzie, który smakuje nieziemsko. Palce lizać!

Super puszysty sernik na piernikowym spodzie
Pyszności

18.12.2019 | aktual.: 16.08.2020 14:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten pyszny sernik przygotujesz w szybki i prosty sposób w... blenderze! W tym przepisie wykorzystaliśmy blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).

Składniki:

Sernik

  1. 1 kg twaróg tłusty
  2. cukier puder do dekoracji
  3. 8 szt. jajka
  4. 1 szkl. cukier
  5. 70 g masło roztopione
  6. 1 łyżka mąka ziemniaczana
  7. 1 łyżka mąka pszenna
  8. 1 łyżka ekstrakt pomarańczowy

Spód

  1. 200 g herbatniki kakaowe
  2. 80 g masło roztopione
  3. 1,5 łyżki przyprawa do piernika
  4. 3/4 szkl. orzechy pekan posiekane

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj w blenderze spód na sernik. W tym celu zmiksuj: orzechy pekan, przyprawę do piernika i herbatniki kakaowe. Przełóż mieszankę do miski i połącz ją z roztopionym masłem.

Obraz

2. Przenieś rozkruszone herbatniki do formy do pieczenia. Utwórz spód przy pomocy szklanki.

Obraz

3. Przez 4 minuty blenduj w mikserze jajka i 1/2 szklanki cukru.

Obraz

4. Następnie dodaj roztopione masło, mąkę ziemniaczaną i pszenną, ekstrakt pomarańczowy, kolejną dawkę cukru oraz tłusty twaróg. Blenduj przez kolejne 4 minuty.

Obraz

5. Przelej mieszankę do formy i wstaw do piekarnika na 90 minut (temp. 150 stopni Celsjusza, program pieczenia - tylko dół).

Obraz

6. Studź sernik przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz