Super puszysty sernik na piernikowym spodzie

W tym roku w każdym domu będzie królował super puszysty sernik na piernikowym spodzie, który smakuje nieziemsko. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Ten pyszny sernik przygotujesz w szybki i prosty sposób w... blenderze! W tym przepisie wykorzystaliśmy blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).

Składniki:

Sernik

  1. 1 kg twaróg tłusty
  2. cukier puder do dekoracji
  3. 8 szt. jajka
  4. 1 szkl. cukier
  5. 70 g masło roztopione
  6. 1 łyżka mąka ziemniaczana
  7. 1 łyżka mąka pszenna
  8. 1 łyżka ekstrakt pomarańczowy

Spód

  1. 200 g herbatniki kakaowe
  2. 80 g masło roztopione
  3. 1,5 łyżki przyprawa do piernika
  4. 3/4 szkl. orzechy pekan posiekane

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj w blenderze spód na sernik. W tym celu zmiksuj: orzechy pekan, przyprawę do piernika i herbatniki kakaowe. Przełóż mieszankę do miski i połącz ją z roztopionym masłem.

Obrazek

2. Przenieś rozkruszone herbatniki do formy do pieczenia. Utwórz spód przy pomocy szklanki.

Obrazek

3. Przez 4 minuty blenduj w mikserze jajka i 1/2 szklanki cukru.

Obrazek

4. Następnie dodaj roztopione masło, mąkę ziemniaczaną i pszenną, ekstrakt pomarańczowy, kolejną dawkę cukru oraz tłusty twaróg. Blenduj przez kolejne 4 minuty.

Obrazek

5. Przelej mieszankę do formy i wstaw do piekarnika na 90 minut (temp. 150 stopni Celsjusza, program pieczenia - tylko dół).

Obrazek

6. Studź sernik przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥