Genialny przepis na surówkę colesław. Smakuje o niebo lepiej niż jej fast-foodowa wersja

Jeśli lubisz sałatki, mam przepis, który z pewnością Ci się spodoba. Surówka colesław jak z KFC, bo o niej mowa, na pewno na stałe zadomowi się w Twoim menu. I to z kilku powodów.

Obrazek
Frania

Po pierwsze, jest mega smaczna, dlatego nie sposób jej odmówić. Po drugie, jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Co więcej, pasuje do wielu dań, dlatego możesz wykorzystać ją na wiele ciekawych sposobów!

Obrazek
<a href="https://www.instagram.com/p/B04Vmw_A0c5/">instagram.com‎</a>

Surówka colesław - potrzebne składniki:

  • kg młodej kapusty (poszatkowana drobno)
  • 2-3 marchewki
  • połówka cebuli
  • 1/4 szkl. maślanki
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1/2 szkl. majonezu
  • łyżka cukru
  • sok z połówki cytryny
  • pieprz i sól do smaku
Obrazek
<a href="https://www.instagram.com/p/B0_22b5gWkt/">instagram.com‎</a>

Dokładny przepis:

  1. Poszatkuj drobno młodą kapustę. Następnie zetrzyj na tarce marchewki, a cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
  2. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie warzywa.
  3. Czas na zrobienie sosu do surówki. W tym celu połącz: maślankę, majonez, mleko, cukier, sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj przygotowany sos do warzyw i połącz ze sobą.
  5. Odstaw surówkę colesław na minimum 2 godziny do lodówki.
  6. Smacznego!

Jak sama widzisz, przygotowanie surówki colesław jest banalnie proste. A można wykorzystać ją w różnej kombinacji: jako dodatek do obiadu, jak i fast foodów domowej roboty, czy element kanapki. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele!

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/599330662886540167/">pinterest.com‎</a>

Koniecznie daj znać, czy surówka colesław również należy do Twoich ulubionych dodatków do dań❤️

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟