PrzepisGenialna surówka "dwa tygodnie". Możesz przechowywać ją dłużej niż jakąkolwiek inną

Genialna surówka "dwa tygodnie". Możesz przechowywać ją dłużej niż jakąkolwiek inną

Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: https://www.youtube.com/watch?v=zwafEBd7siQ
Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: https://www.youtube.com/watch?v=zwafEBd7siQ
27.10.2022 13:50

Dziś mamy dla was prawdziwą gratkę. Nie dość, że zdradzimy wam przepis na surówkę, którą możecie przechowywać naprawdę długo, to odpowiemy jeszcze na nurtujące was pytanie: jak jest zrobiona ta słynna surówka z popularnych barów ,,Chińczyków". A to wszystko za jednym zamachem, bo przepis na jedno, to tym samym odpowiedź na drugie. Przed państwem surówka dwa tygodnie.

Można było przeczuwać, że serwowana w barach wietnamskich (zwanych u nas częściej ,,Chińczykami") surówka nie została wkomponowana w ich menu przypadkiem. Cóż, panowie mają masę roboty, zamówienia ścielą się gęsto, telefon się urywa.

Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: Canva
Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: Canva

Zamiast codziennie tworzyć nową porcję surówki, można przecież jednorazowo zrobić taką, która postoi dłuższy czas. Taka jest właśnie surówkaDwa Tygodnie. 

Zdolność do długiego wytrwania w smaku i świeżości surówka Dwa Tygodnie zawdzięcza przede wszystkim konserwującej, słodko - kwaśnej zalewie, ale również głównemu składnikowi. Biała kapusta należy bowiem do tych naprawdę wytrwałych warzyw.

Surówka Dwa Tygodnie

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Marchewki i korzeń selera zetrzyj na tarce. Użyj do tego strony z dużymi oczkami.

Kapustę poszatkuj, a cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Posiekaj też natkę pietruszki.

Wszystkie warzywa połącz w misce, wymieszaj, zasyp połową szklanki cukru i wstaw do lodówki.

Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: Canva
Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: Canva

Następnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W garnku zmieszaj olej, ocet, pozostały cukier (1 szklanka), sól i - jeśli masz ochotę na odrobinę subtelnej pikanterii w twojej sałatce - musztardę. Zagotuj, a kiedy składniki się połączą, zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.

Kiedy zalewa jest już zimna, wyjmij zasypane cukrem warzywa z lodówki. Odciśnij nadmiar soku i wlej zalewę. Wymieszaj i odłóż z powrotem do lodówki na kilka godzin.

Surówka Dwa Tygodnie jest już gotowa i pozostaje się już tylko cieszyć z jej długiej świeżości. Możesz ją przełożyć do słoików, ale bez wekowania - straci wtedy część smaku.

Skoro wiesz już jak zrobić surówkę z ,,Chińczyka", może cię też zainteresować przepis na colesława. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także