Genialna surówka "dwa tygodnie". Możesz przechowywać ją dłużej niż jakąkolwiek inną

Dziś mamy dla was prawdziwą gratkę. Nie dość, że zdradzimy wam przepis na surówkę, którą możecie przechowywać naprawdę długo, to odpowiemy jeszcze na nurtujące was pytanie: jak jest zrobiona ta słynna surówka z popularnych barów ,,Chińczyków". A to wszystko za jednym zamachem, bo przepis na jedno, to tym samym odpowiedź na drugie. Przed państwem surówka dwa tygodnie.

Surówka Dwa TygodnieSurówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: https://www.youtube.com/watch?v=zwafEBd7siQ

Można było przeczuwać, że serwowana w barach wietnamskich (zwanych u nas częściej ,,Chińczykami") surówka nie została wkomponowana w ich menu przypadkiem. Cóż, panowie mają masę roboty, zamówienia ścielą się gęsto, telefon się urywa.

Obrazek
Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: Canva

Zamiast codziennie tworzyć nową porcję surówki, można przecież jednorazowo zrobić taką, która postoi dłuższy czas. Taka jest właśnie surówkaDwa Tygodnie. 

Zdolność do długiego wytrwania w smaku i świeżości surówka Dwa Tygodnie zawdzięcza przede wszystkim konserwującej, słodko - kwaśnej zalewie, ale również głównemu składnikowi. Biała kapusta należy bowiem do tych naprawdę wytrwałych warzyw.

Surówka Dwa Tygodnie

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Marchewki i korzeń selera zetrzyj na tarce. Użyj do tego strony z dużymi oczkami.

Kapustę poszatkuj, a cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Posiekaj też natkę pietruszki.

Wszystkie warzywa połącz w misce, wymieszaj, zasyp połową szklanki cukru i wstaw do lodówki.

Obrazek
Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: Canva

Następnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W garnku zmieszaj olej, ocet, pozostały cukier (1 szklanka), sól i - jeśli masz ochotę na odrobinę subtelnej pikanterii w twojej sałatce - musztardę. Zagotuj, a kiedy składniki się połączą, zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.

Kiedy zalewa jest już zimna, wyjmij zasypane cukrem warzywa z lodówki. Odciśnij nadmiar soku i wlej zalewę. Wymieszaj i odłóż z powrotem do lodówki na kilka godzin.

Surówka Dwa Tygodnie jest już gotowa i pozostaje się już tylko cieszyć z jej długiej świeżości. Możesz ją przełożyć do słoików, ale bez wekowania - straci wtedy część smaku.

Skoro wiesz już jak zrobić surówkę z ,,Chińczyka", może cię też zainteresować przepis na colesława. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji