WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Genialna surówka "dwa tygodnie". Możesz przechowywać ją dłużej niż jakąkolwiek inną

Dziś mamy dla was prawdziwą gratkę. Nie dość, że zdradzimy wam przepis na surówkę, którą możecie przechowywać naprawdę długo, to odpowiemy jeszcze na nurtujące was pytanie: jak jest zrobiona ta słynna surówka z popularnych barów ,,Chińczyków". A to wszystko za jednym zamachem, bo przepis na jedno, to tym samym odpowiedź na drugie. Przed państwem surówka dwa tygodnie.

Surówka Dwa TygodnieSurówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: https://www.youtube.com/watch?v=zwafEBd7siQ

Można było przeczuwać, że serwowana w barach wietnamskich (zwanych u nas częściej ,,Chińczykami") surówka nie została wkomponowana w ich menu przypadkiem. Cóż, panowie mają masę roboty, zamówienia ścielą się gęsto, telefon się urywa.

Obrazek
Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: Canva

Zamiast codziennie tworzyć nową porcję surówki, można przecież jednorazowo zrobić taką, która postoi dłuższy czas. Taka jest właśnie surówkaDwa Tygodnie. 

Zdolność do długiego wytrwania w smaku i świeżości surówka Dwa Tygodnie zawdzięcza przede wszystkim konserwującej, słodko - kwaśnej zalewie, ale również głównemu składnikowi. Biała kapusta należy bowiem do tych naprawdę wytrwałych warzyw.

Surówka Dwa Tygodnie

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Marchewki i korzeń selera zetrzyj na tarce. Użyj do tego strony z dużymi oczkami.

Kapustę poszatkuj, a cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Posiekaj też natkę pietruszki.

Wszystkie warzywa połącz w misce, wymieszaj, zasyp połową szklanki cukru i wstaw do lodówki.

Obrazek
Surówka Dwa Tygodnie - Pyszności; foto: Canva

Następnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W garnku zmieszaj olej, ocet, pozostały cukier (1 szklanka), sól i - jeśli masz ochotę na odrobinę subtelnej pikanterii w twojej sałatce - musztardę. Zagotuj, a kiedy składniki się połączą, zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.

Kiedy zalewa jest już zimna, wyjmij zasypane cukrem warzywa z lodówki. Odciśnij nadmiar soku i wlej zalewę. Wymieszaj i odłóż z powrotem do lodówki na kilka godzin.

Surówka Dwa Tygodnie jest już gotowa i pozostaje się już tylko cieszyć z jej długiej świeżości. Możesz ją przełożyć do słoików, ale bez wekowania - straci wtedy część smaku.

Skoro wiesz już jak zrobić surówkę z ,,Chińczyka", może cię też zainteresować przepis na colesława. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser