Genialna surówka "dwa tygodnie". Możesz przechowywać ją dłużej niż jakąkolwiek inną
Dziś mamy dla was prawdziwą gratkę. Nie dość, że zdradzimy wam przepis na surówkę, którą możecie przechowywać naprawdę długo, to odpowiemy jeszcze na nurtujące was pytanie: jak jest zrobiona ta słynna surówka z popularnych barów ,,Chińczyków". A to wszystko za jednym zamachem, bo przepis na jedno, to tym samym odpowiedź na drugie. Przed państwem surówka dwa tygodnie.
27.10.2022 13:50
Można było przeczuwać, że serwowana w barach wietnamskich (zwanych u nas częściej ,,Chińczykami") surówka nie została wkomponowana w ich menu przypadkiem. Cóż, panowie mają masę roboty, zamówienia ścielą się gęsto, telefon się urywa.
Zamiast codziennie tworzyć nową porcję surówki, można przecież jednorazowo zrobić taką, która postoi dłuższy czas. Taka jest właśnie surówkaDwa Tygodnie.
Zdolność do długiego wytrwania w smaku i świeżości surówka Dwa Tygodnie zawdzięcza przede wszystkim konserwującej, słodko - kwaśnej zalewie, ale również głównemu składnikowi. Biała kapusta należy bowiem do tych naprawdę wytrwałych warzyw.
Surówka Dwa Tygodnie
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 3 cebule
- 4 marchewki
- 1 seler
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki musztardy sarepskiej (opcjonalnie)
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Marchewki i korzeń selera zetrzyj na tarce. Użyj do tego strony z dużymi oczkami.
Kapustę poszatkuj, a cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Posiekaj też natkę pietruszki.
Wszystkie warzywa połącz w misce, wymieszaj, zasyp połową szklanki cukru i wstaw do lodówki.
Następnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W garnku zmieszaj olej, ocet, pozostały cukier (1 szklanka), sól i - jeśli masz ochotę na odrobinę subtelnej pikanterii w twojej sałatce - musztardę. Zagotuj, a kiedy składniki się połączą, zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia.
Kiedy zalewa jest już zimna, wyjmij zasypane cukrem warzywa z lodówki. Odciśnij nadmiar soku i wlej zalewę. Wymieszaj i odłóż z powrotem do lodówki na kilka godzin.
Surówka Dwa Tygodnie jest już gotowa i pozostaje się już tylko cieszyć z jej długiej świeżości. Możesz ją przełożyć do słoików, ale bez wekowania - straci wtedy część smaku.
Skoro wiesz już jak zrobić surówkę z ,,Chińczyka", może cię też zainteresować przepis na colesława. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.