Genialny przepis na soczystą surówkę kopenhaską. Sekretem jest obłędny sos

Surówki stanowi świetny dodatek do dań obiadowych. Rewelacyjnie współgrają z mięsem z grilla. Nie tylko są zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. W związku z tym dzisiaj podzielimy się fantastycznym przepisem na surówkę kopenhaską. To wspaniałe połączenie takich warzyw jak sałata lodowa, marchewka i ogórek konserwowy.

ObrazekJak zrobić surówkę Kopenhaską - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Zdrowy dodatek do dań obiadowych

Obrazek
Surówka Colesław - Pyszności

Surówka zazwyczaj powstaje na bazie warzyw. Jednak niekiedy mieszamy je również ze świeżymy owocami. Oprócz tego, goszczą w niej także takie składniki jak ocet, jogurt, majonez, musztarda itp. Zdarza się, że wzbogacamy aromat surówki poprzez dodatek różnych ziół.

Surówka idealnie pasuje do mięsa, czy ryby. Świetnie smakuje również w towarzystwie karkówki z grilla. Jej dodatek wspaniale wzbogaca wartość odżywczą naszego dania obiadowego. Jeśli masz ochotę wypróbować sprawdzony przepis na pyszną surówkę - poniżej podajemy recepturę na surówkę kopenhaską. Okazuje się, że sałata lodowa, marchewki i ogórki konserwowe to wspaniałe połączenie!

Przepis na surówkę kopenhaską

Obrazek
Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

           
  • 3 marchewki
  • sałata lodowa
  • cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

     
  1. Odetnij wierzchnie liście sałaty oraz jej głąb. Następnie przekrój warzywo na pół. Poszatkuj je i odłóż do miski. W kolejnym kroku umyj i obierz marchewki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Natkę pietruszki oraz szczypiorek umyj. Następnie posiekaj je na drobne kawałeczki. W kolejnym kroku obierz cebule i pokrój w drobną kostkę. Następnie zetrzyj ogórki konserwowe na tarce o grubych oczkach.
  3. Tak przygotowane warzywa zmieszaj ze sobą. W oddzielnym naczyniu zmieszaj jogurt grecki, musztardę, sól i pieprz. Następnie wlej sos do uprzednio zmieszanych warzyw. Całość dokładnie wymieszaj ze sobą.

Jeśli chcesz wzbogacić smak surówki, możesz dodać do jogurtu przeciśnięty przez praskę czosnek. Niektórzy również zamiast ogórków konserwowych dodają kiszone. Przed podaniem surówki warto ją odłożyć przynajmniej na 20 minut do lodówki.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować surówkę coleslav krok po kroku. Jest lepsza niż w KFC. Idealnie sprawdzi się do obiadu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥